Zonnebloem start zeventigjarig jubileum met 'Week van het Bezoekwerk'

Zonnebloem bestaat zeventig jaar

REGIO - De Nationale Vereniging de Zonnebloem bestaat donderdag 17 januari zeventig jaar. Het jubileumjaar wordt geopend met de Week van het Bezoekwerk. Die vindt in heel Nederland plaats van donderdag 17 tot en met vrijdag 25 januari. Zoveel mogelijk in deze week zullen vrijwilligers van de Zonnebloemafdelingen in het land en dus ook in de gemeente Berkelland een extra feestelijk huisbezoek afleggen bij mensen met een lichamelijke beperking.

De Zonnebloem is vooral bekend van de vele dagjes uit en aangepaste vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking. Maar veruit het belangrijkste werk zijn de 1,2 miljoen bezoeken aan huis bij mensen. Veel mensen met een lichamelijke beperking zijn namelijk vaker alleen thuis dan hen lief is. Door het gebrek aan persoonlijke hulp en door medische zorg kunnen zij moeilijk de deur uit. Daarom doen tienduizenden Zonnebloemvrijwilligers bezoekwerk. Dat varieert van gezellig een kopje koffie drinken tot een wandeling maken. Ook komt het voor dat vrijwilligers en de persoon die zij bezoeken samen een hobby oppakken, naar de film gaan of winkelen. Er ontstonden in de voorbije zeventig jaar al vele vriendschappen. Marc Damen, directeur van de Nationale Vereniging de Zonnebloem verwoordt het zo: "De Zonnebloem is een prachtige organisatie waar we als samenleving trots op mogen zijn. Daarom geven we in het jubileumjaar extra aandacht aan die activiteiten die de Zonnebloem zo bijzonder maken, zowel binnen de vereniging zelf als naar buiten toe. Onze vrijwilligers bewijzen namelijk iedere dag weer dat er zoveel meer kan dan we denken voor mensen met een lichamelijke beperking."

Zonnebloemafdelingen Berkelland
In de gemeente Berkelland zijn zeven Zonnebloemafdelingen actief en altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Er bestaan afdelingen in Rietmolen, Rekken, Eibergen, Beltrum, Geesteren/Gelselaar, Borculo/Haarlo en Ruurlo. Mensen die geïnteresseerd zijn in het werk van de Zonnebloem, het bezoeken van mensen met een lichamelijke beperking of willen helpen bij het organiseren van activiteiten, kunnen contact leggen via de website van elke afdeling: www.zonnebloem.nl.