Ronald Janssen (l) en cliënt Joël in DE WERKLOODS in Neede. Foto: Rob Weeber
Ronald Janssen (l) en cliënt Joël in DE WERKLOODS in Neede. Foto: Rob Weeber

Stichting Perspectief voor Jong en Oud breidt uit

NEEDE - Sinds 2011 is Ronald Janssen via zijn Stichting Perspectief voor Jong en Oud zelfstandig bezig met het begeleiden van jongeren met een maatschappelijke tekortkoming. Hij begon in Eibergen, maar verhuisde onlangs naar een groter pand in Neede aan de Industrieweg. Het betreft jongeren en (jong) volwassenen tussen de 15 en 30 jaar die een licht verstandelijke beperking of psychiatrische diagnose hebben in combinatie met problemen thuis in de opvoedingssfeer. De organisatie groeide uit z'n jasje in Eibergen en koos voor een (bijna) verdubbeling aan werkruimte in Neede.

Wie de hal binnenkomt, ziet een overzichtelijke, opgeruimde werkruimte waarbinnen diverse activiteiten ondernomen worden. "In Eibergen waren er gemiddeld zo'n drie tot vijf cliënten per dag aanwezig", legt Ronald uit. "Hier in Neede kunnen we doorgroeien naar acht. We onderscheiden ons met onze doelgroep die tot de zwaarste categorie behoort. Het zijn cliënten die door hun beperking en huiselijke situatie het contact het de dagelijkse realiteit gemakkelijk verliezen. Hun dag- en nachtritme raakt verstoord en de school wordt onder- dan wel afgebroken. De stap naar de verkeerde kant van de maatschappij is van daaruit niet groot. Naast dagbesteding in onze werkruimte bieden we daarom ook gezinshulp aan bij de cliënten thuis. We proberen de ouders te ondersteunen in de opvoeding die het best aansluit bij hun kind. Empathie is daarbij een belangrijk woord. Soms is een arm om iemand heen slaan effectiever dan correctie. Ook zijn we een rebound-samenwerking met een school begonnen om zogenaamde drop outs weer een nieuwe kans te geven. Dergelijke leerlingen krijgen hier praktijklessen via dagbesteding. Het voordeel van onze organisatie is dat er geen wachtlijsten zijn. Vandaag bellen is morgen beginnen. Ons doel is de cliënten perspectief te bieden. Ze moeten weer een verstevigde basisstructuur en een stabiele thuissituatie krijgen."

De stichting werkt sinds kort samen met vrijwilliger Ronnie die in samenwerking met het UWV zijn kennis en ervaring in dienst stelt van de cliënten. Het is een mooie samenwerking die voor beide partijen winst oplevert. Hij ondersteunt onder meer Joël uit Losser, 18 jaar. Joël heeft sinds anderhalf jaar twee dagen per week dagbesteding bij Perspectief. Zijn specialiteit is paintbrush. Daarnaast heeft hij een tekening hangen van een lage motorfiets die hij wil bouwen. Joël heeft het zichtbaar naar het zin bij Perspectief en heeft baat bij de structuur en regelmaat die de dagbesteding hem biedt.

Binnenkort start de stichting met de klusbus. Hiermee gaan de cliënten op pad om tegen een minimale vergoeding kleine en simpele klusjes op te knappen bij mensen thuis. Dat kan variëren van grasmaaien tot een wasmachine verplaatsen. Daarnaast kan men oud ijzer en computeronderdelen bij DE WERKLOODS inleveren. Witgoed echter wordt niet aangenomen.

De Stichting Perspectief voor Jong en Oud is gevestigd aan de Industrieweg 2b in Neede. Mensen die gebruik willen maken van de klusbus kunnen bellen met: 0545-200225.


perspectiefvoorjongenoud.nl