De SterrenStralen-boom in vol ornaat. Foto: Rob Stevens
De SterrenStralen-boom in vol ornaat. Foto: Rob Stevens

Sterren stralen weer

NEEDE- De jaarlijkse traditie van de kerstboom op de kruising Haaksbergen, Eibergen en Neede voor de actie Sterren Stralen is zaterdag weer in gang gezet. Voor de vijftiende keer. De verlichte boom is inmiddels een vertrouwd gezicht in de donkere november- en decembermaand. Al eerder werd de spar met groot materieel gezaagd in een tuin in Neede en getransporteerd naar zijn vertrouwde plek in het weiland. Afgelopen zaterdag werden de lichtjes ontstoken door wethouders van de gemeenten Haaksbergen en Berkelland in aanwezigheid van leden van de plaatselijke Rotaryclubs en andere belangstellenden. Met de verlichte boom wordt aandacht gevraagd voor de actie Sterren Stralen van de Rotary, bedoeld om geld in te zamelen voor 'kinderen in de knel'.

Door Rob Stevens

De boom is dus weer een aantal weken letterlijk en figuurlijk het stralend middelpunt van de actie Sterren Stralen. Het is donker en nat zaterdag als de lichtjes in de spar van veertien meter hoog worden ontstoken. Dat doet voor Berkelland Patricia Hoytink-Roubos als loco-burgemeester van Berkelland en voor Haaksbergen wethouder Jan-Herman Scholten. De laatste wijst op de gemeenschappelijkheid van de plek voor beide gemeenten. Hij herinnert zich nog de tijd dat hij als jongeling naar het tegenover gelegen danspaleis Silver-Shadow ging. Een uitgaansplek voor jongeren uit beide gemeenten. En de boom staat op een weiland tussen de oude en nieuwe N18. Beide verbinden de twee gemeentes. Patricia Hoytink-Roubos is al vaak langs de boom gereden en vindt het leuk nu een keer lijfelijk bij de plechtigheid aanwezig te zijn. Ze prijst de actie maar wijst er tegelijkertijd op dat het natuurlijk triest is dat deze nodig is om armoede te lenigen.
De actie Sterren Stralen viert dit jaar haar vijftien jarig bestaan. Speciaal ter gelegenheid van dit jubileumjaar is de boom versierd met grote paarse strikken. Omdat de boom wat kleiner is dan voorgaande jaren heeft Jaap Kruidenier, als lid van de werkgroep die de plaatsing van de boom jaarlijks organiseert, deze op een voetstuk van twee meter geplaatst. Om zo wat extra hoogte te creƫren. Vier tuidraden zorgen voor verankering van het gevaarte.
De opbrengst van Sterren Stralen gaat naar 'kinderen in de knel' in de regio. Vorig jaar werden zo'n 360 kinderen in 158 gezinnen thuis verrast met cadeaus en hadden zo een onvergetelijk sinterklaas- of kerstfeest. Momenteel zijn er al weer vierhonderd aanmeldingen binnen van gezinnen die er dit jaar een beroep op doen.
Elk jaar weer helpen leerlingen van Het Assink Lyceum Rotary-leden met de huis aan huis verkoop van de Sterren Stralen-kerstwenskaarten. De kaarten zijn dit jaar ontworpen door kunstschilder Chris Overbeeke. De verkoop is de tweede week van december. Het enthousiasme van de leerlingen is een belangrijk pijler van het succes van de actie. De kaarten ook verkocht op de plaatselijke kerstmarkten. En bedrijven gebruiken de wenskaarten voor hun relaties en zijn zo goed voor een belangrijk deel van de opbrengst van Sterren Stralen. Op de website is te zien hoe de actie verder kan worden gesteund.


www.sterrenstralen.com

De wethouders Scholten (rechts)  van Haaksbergen en Hoytink van  Berkelland ontstaken de lichtjes in de boom. Foto: Rob Stevens
Foto: Rob Stevens