Jongeren zijn zelf aan de slag gegaan om de Jimmy's-locatie in Borculo op te knappen. Foto: Rob Stevens
Jongeren zijn zelf aan de slag gegaan om de Jimmy's-locatie in Borculo op te knappen. Foto: Rob Stevens

Jimmy's start in Borculo

BERKELLAND - Sinds vrijdag 18 november wordt er geklust in het pand aan de Voorstad 13a in Borculo. Harm, Gerben, Jelle, Jesse en Nicole zijn dinsdagmiddag druk bezig het onderkomen geschikt te maken voor de eerste Jimmy's in Berkelland. Jimmy's zie je in steeds meer gemeentes. Het is een plek waar jongeren tussen de 12 en 27 jaar elkaar helpen met het vinden van antwoorden op hun vragen, elkaar inspireren tot allerlei initiatieven en de ruimte krijgen om hun talenten ontdekken en verder te ontwikkelen.

Door Rob Stevens

Het kan snel verkeren. Het is nog niet eens zo lang geleden dat de gemoederen in Neede hoog opliepen naar aanleiding van overlast die jongeren veroorzaakten rond het Wheemepark en de Spilbroekhal. De sfeer was negatief. Met de aanstelling van jongerenwerker Nicole van Vonno (46) is een trendbreuk ingezet. Nicole en een aantal jongeren uit alle hoeken van Berkelland omarmden een nieuwe manier van werken met Jimmy's. In het pand aan de voorstad in Borculo bruist het in ieder geval van de ideeën over wat men er allemaal aan initiatieven denkt te gaan ontplooien.

Harm: "Het is gaaf hier. We zochten wat in Ruurlo en Neede. Maar Ruurlo is duur geworden met de komst van het museum More. Jesse kwam met dit pand in Borculo op de proppen. Hij heeft deze plek helemaal zelf geregeld." Jesse: "Ik reed er wel eens met de fiets langs. Er heeft een bank in dit gebouw gezeten. Dat is nog te zien aan de grote kluis. Die gaan we geschikt maken voor gebruik als muziekstudio."

Harm: "Jongeren kunnen hier terecht om te leren van elkaar. Alles is hier in principe mogelijk. Je kunt huiswerk komen maken. Maar je kunt hier ook terecht voor een één op één gesprek met iemand over een probleem dat je hebt. Of om een evenement te organiseren. Zo is er ook al een werkgroep bezig met de opening hier op 13 december. We hebben op de jammarkt in Neede gestaan en ook geholpen met de organisatie van de griezelavond in Eibergen."

Nicole is enthousiast over hoe het gaat. Ze vertelt dat jongeren zich dankzij Jimmy's ontwikkelen. Er worden contacten voor samenwerking gelegd met allerlei organisaties. Zo hebben twee meiden, samen met Nicole, laatst een bezoek gebracht aan de plaatselijke Rotaryclub om over de Berkellandse jeugd te vertellen. En er zijn contacten met de Berkellandse Uitdaging en het Voormekaarteam. Er is nu een zeer gemêleerde groep actief in de gemeente van zo'n twintig jongeren. En elke week sluiten zich toch wel twee à drie nieuwe jongeren bij dit initiatief aan. Jimmy's Borculo begint met openingstijden op drie dagdelen per week. In Neede komt men momenteel één keer per week bij elkaar. Daar is men nog op zoek naar een geschikt pand. De jongeren bepalen zelf de openingstijden.

Donderdag 13 december opent dus Jimmy's Borculo haar deuren. Van 16.00 uur tot 17.30 uur kunnen volwassenen en de buurt een kijkje komen nemen. Vanaf 17.30 is het pand alleen voor jongeren toegankelijk. Nicole van Vonno: "Jimmy's Borculo is er voor alle jongeren in Berkelland. Dus iedereen is die donderdag ook welkom om kennis te komen maken. De gemeente heeft vertrouwen in de resultaten van deze aanpak. Dat blijkt wel uit het feit dat de gemeente de huur betaalt van het pand in Borculo, voorlopig tot 31 december 2021. Ik ben ervan overtuigd dat de jongeren het waar gaan maken."
Jimmy's Berkelland is te vinden als webpagina (www.jimmysberkelland.nl), op facebook (www.facebook.com/jongerenwerkberkelland) en op instagram. Hier zijn ontwikkelingen en activiteiten te volgen.