Onderzoekscommissieleden Alie Sieben (rechts) en Brechtje Haverkate. Foto: Rob Weeber
Onderzoekscommissieleden Alie Sieben (rechts) en Brechtje Haverkate. Foto: Rob Weeber

Op zoek naar nieuwe bestemming Antoniuskerk

REKKEN - Enkele Rekkenaren schonken in 1379 geld voor de bouw van een eigen kapel. Wat daarvan rest, is alleen nog de oorspronkelijke grafkelder. Daaroverheen werd in 1652 een nieuwe kerk gebouwd. In 1889 brandde de kerk af, maar werd herbouwd tot wat nu de zaalkerk Antonius is. Alleen de preekstoel met de koperen lezenaar overleefde de brand en werd teruggeplaatst.

Door Rob Weeber

Ziehier een klein stukje historie van de Antoniuskerk te Rekken. Talloze protestante dorpelingen hebben in de voorbijgaande eeuwen de diensten bezocht, maar door de teruggang in kerkbezoek heeft de PKN Eibergen-Rekken besloten het gebouw af te stoten. Voor de dienst is een alternatieve locatie, de Oude Mattheüs in Eibergen, maar dat wil niet zeggen dat de Rekkenaren het gebouw kwijt willen.
Niemand wil dat het voor het dorp gezichtsbepalende Rijksmonument verloren gaat. Maar doelloos laten staan tot het afbrokkelt, is ook geen optie.

Inmiddels is er een onderzoekscommissie opgericht die samen met de Rekkenaren een oplossing wil zoeken voor de toekomst van de Antonius. Alie Sieben en Brechtje Haverkate hebben daarin zitting en samen met de andere leden een enquête opgesteld. "Het gebouw is eigendom van de PKN Eibergen-Rekken", aldus Alie. "Daarmee zijn ze nog steeds onderhoudsplichtig en verplicht het gebouw te verzekeren. Die kosten wegen niet meer op tegen het aantal kerkgangers en daarom hebben ze besloten om vanaf medio 2021 geen diensten meer te houden. Wij willen het gebouw graag voor de gemeenschap behouden."


Lees verder op pagina 3