Aan alle inwoners van Berkelland

Graag wil ik iets met jullie delen waar ik als inwoner erg trots op ben. Na het lezen van berichten en het horen van reacties die allen betrekking hadden op ons mooie theater het Spieker heb ik mij een half jaar geleden als vrijwilliger aangemeld. Supertrots waren alle inwoners, en met name de Eibergernaren toen het gebouw de deuren opende. Na een aantal jaren te hebben gedraaid met mooie programma's kwam er een kink in de kabel. Heel Nederland zat in een crisis. Winkels gingen dicht, bedrijven werden failliet verklaard, veel mensen de WW in en ga zo nog maar even door.

Onze trots, ons Spieker bleef door draaien tot er van gemeentewege een stop kwam op subsidies voor cultuur in de breedste zin van het woord. Dit trof ook het Spieker. Zij verleenden immers onderdak tegen een schappelijke prijs aan diverse verenigingen maar door de subsidiestop waren zij genoodzaakt elders een onderkomen te zoeken of te stoppen met hun activiteiten. De beide grote muziekverenigingen die ook in het Spieker gehuisvest zijn zitten er gelukkig nog in. Ook zij zijn de dupe geworden vanwege de verkoop van het Spieker. Voor het gebruik van de ruimtes die zij hebben worden nu andere kosten in rekening gebracht. Een ieder van ons weet dat beide verenigingen veel neven activiteiten doen om het hoofd goed en als voorheen boven water te houden. Het Spieker mocht alleen gebruikt worden voor niet commerciële doeleinden. Na het dicht draaien van de subsidiekraan liep het Spieker leeg. Het stond aan de rand van een faillissement. Onze trots zou moeten sluiten. Gelukkig was er iemand die de hele zaak wilde overnemen. Dat er iemand is gevonden is fantastisch maar er zit een grote zakelijke kant aan. Uiteraard begrijpelijk . Een pand moet geld opbrengen en lang trekken aan een dood paard houd geen investeerder vol.

Het Theater het Spieker heeft nu een andere beheerder en een eigen bestuur. Met volle kracht is men er in geslaagd na een jaar geen Theater weer de deuren te openen voor het publiek. Vele oud vrijwilligers en nieuwe zetten er weer de schouders onder. Allen met hetzelfde doel: De trots van Berkelland weer overeind helpen.

Maar nu is mij vraag de volgende. Wat willen de bewoners? Maakt het hen niet uit wat er met het Spieker gaande is. Ondanks alle geplande voorstellingen met voor elk wat wils laten zij het afweten. Uiteraard zullen er voorstellingen zijn waar men nog niet eerder van gehoord heeft. Even kijken op Youtube en men zal ongetwijfeld denken; Oh zijn het die artiesten. De voorstellingen worden jammer slecht bezocht.

Het mag toch niet zo zijn dat we binnenkort ons Theater moeten sluiten wegens gebrek aan gasten?

Mijn verzoek is het volgende. Verdiep U in het programma, kijk op de site van het Theater, ga reserveringen aan, en geniet aansluitend van een gezellige , leuke, ontspannen voorstelling voor betaalbare prijzen en Blijf allemaal trots op ons Spieker!!


Marijke Hoitink, één van de vele vrijwilligers