Han en Marjo Bosch. Foto: Rob Weeber
Han en Marjo Bosch. Foto: Rob Weeber

Bosch Verf & Wand verder als Bosch Schildersbedrijf

NEEDE - De naam Bosch is in Neede al 207 jaar verbonden aan verf. De Braak werd in 1811 het eerste vestigingsadres, daarna volgde in 1929 de Nieuwstraat 10 en vervolgens in 1948 de Oudestraat 20, tevens het geboortehuis van eigenaar Han Bosch. In 1977 nam hij het bedrijf van zijn vader over en in 1981 volgde de intrek in de huidige winkel met 320 m2. Langzaam transformeerde de winkel van schilders- naar woninginrichtingswinkel.

Maar na 37 jaar 'verf aan de handen' vindt Han Bosch het welletjes en doet hij de winkel na 21 december definitief op slot. Wat wel blijft, is het schildersbedrijf, want dat gaat prima.
De plek van samenkomst is het vertrek waar het voor Han allemaal begon, de oude winkel van 20m2 waar ooit nog het paard van de dorpsdokter gestald stond. Samen met zijn vrouw Marjo zit hij aan een grote tafel en rookt rustig zijn sigaret. "Ik heb geen idee of ik nu blij moet zijn of niet", begint hij. "Ik loop al 37 jaar mee en in die tijd heeft het bedrijf een enorme verandering doorgemaakt. Eigenlijk zijn alle verfspeciaalzaken ontstaan uit drogisterijen die een beperkt schildersassortiment verkochten. Ze verkochten toentertijd de basisbestanddelen kleurpoeders/pigmenten om verf te maken, waaronder loodwit. Ook de lijn- en standolie waren onontbeerlijke basisstoffen. Toen Marjo en ik de zaak overnamen, hadden mijn tantes hiernaast een drogisterij en mijn ouders het schildersbedrijf en de winkel waar we nu zitten. Als je ziet wat we daarna hebben opgebouwd, dan begrijp je dat het moeilijk is om zomaar afscheid te nemen. Natuurlijk besef ik dat je een keer moet stoppen. We hebben dit samen al eens eerder besproken en als het aan Marjo had gelegen, dan was de stap al gezet. Maar ik was er nog niet aan toe. Nu wel, hoewel vooral in mijn hoofd. Wat het gevoel zegt, is nog niet duidelijk. Het helpt in ieder geval dat ik het schildersbedrijf nog hou. Dat vergt minder tijd dan zo'n winkel. Verder blijf ik beschikbaar voor advies en service aan huis. Ook wil ik straks wat vrijwilligerswerk gaan doen. Rijden op de Vlearmoesbus bijvoorbeeld lijkt me erg leuk en nuttig."

De komende weken wordt het druk. Ter voorbereiding op de sluiting moet bijvoorbeeld alle reclame Verf & Wand van de gevel. De vraag is natuurlijk wat er met de winkel gaat gebeuren. Het voordeel van het pand is dat het een multibestemming kent. Dat wil zeggen dat feitelijk iedere vorm van nering toegestaan is. Verder is het pand in prima staat, goed geïsoleerd en uiteraard goed in de verf. Het mag verkocht en verhuurd worden. Op vrijdag 21 december gaat de deur voor het laatst op slot. Dan breekt eindelijk de tijd aan waarin wat meer van de vrije tijd kan worden genoten.