In het weekend van 3 en 4 november houden de Molenruiters voor de 50ste keer de cross. Op de foto lid Moniek Kroekenstoel. Foto Wim Rots.
In het weekend van 3 en 4 november houden de Molenruiters voor de 50ste keer de cross. Op de foto lid Moniek Kroekenstoel. Foto Wim Rots. Foto:

Een weekend vol met Molenruiters Rekken

Saamhorigheid draagt bij aan organisatie van samengestelde wedstrijd

Door Susanne ten Have

REKKEN - In het eerste weekend van november staat bij de Molenruiters in het teken van de onderlinge samengestelde wedstrijd. En dat al vijftig jaar lang. In de afgelopen vier jaar bouwt de club ook hindernissen voor wedstrijdruiters. Ruim 125 combinaties starten in de disciplines dressuur, springen en de cross.

"Je bent de hele dag onder de pannen, daarnaast moeten we aan steeds meer eisen voldoen. Zo zijn de hindernissen gebouwd op dat ze kapot kunnen gaan, met bijvoorbeeld breekbomen. Vroeger moesten we juist de hindernissen zo vast mogelijk maken", grijnst Geert Rexwinkel over de cross. De 63-jarige Rexwinkel is oud-voorzitter van Landelijke Rijvereniging de Molenruiters in Rekken. Marjan Wolterink (45) nam al eerder dit jaar het stokje van hem over. Dit jaar bestaat de club eveneens vijftig jaar. In die vijftig jaar breidde de club in 2009 uit met ponyruiters.

Draagvlak
De samengestelde wedstrijd staat vast in de agenda, het eerste weekend van november. En daar gaat aardig wat tijd insteken. Vrijwilligers zijn hard nodig, daarom dragen de leden van de rijvereniging allemaal een steentje bij. Zonder deze hulp zou de cross niet mogelijk zijn, erkent Wolterink. "We zijn op de toekomst gericht. Er is een grote draagvlak onder de leden. Ze willen wel, en hebben hart voor de sport. Daarnaast is ook gezellig", lacht ze. Het geld dat de leden met de wedstrijd verdienen investeren ze in een nieuwe bodem van hun trainingslocatie de Zandvang in Rekken.

Waterbak
Vorig jaar introduceerden de Molenruiters voor het eerst een waterbak in het 2 kilometer lange parcours. Dit jaar is deze hindernis iets aangepast, vertelt Wolterink. "In verband met het 50-jarig jubileum van de onze vereniging is een aantal hindernissen aangepast. Hoe of wat is voor het bestuur nog een verrassing", aldus Wolterink. De hindernissen die de paarden en pony's aankomend weekend moeten overnemen zijn hier en door technisch lastig te nemen. Het parcours is gebouwd door Harm Rexwinkel en Dirk Jan Mosselman. "Harm Rexwinkel is vanaf het begin betrokken geweest om van de onderlinge wedstrijd een officieel binnen de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) erkende wedstrijd te maken. Daarnaast zijn wij Herman Hooglugt ook erg dankbaar voor zijn werk als wedstrijdleider. Voor zulke mensen zijn we erg dankbaar", vertelt Wolterink.
De samengestelde wedstrijd en de onderlinge cross is op 3 en 4 november aan en rondom de Nieuwenkampsweg in Rekken.


molenruitersrekken.nl