Zwaleman te gast op Erve Zwaleman

NOORDIJK – Hij woonde er een kilometer of vier vandaan. Een uur gaans, zou men toen zeggen. In zijn jeugdjaren kan hij er dus makkelijk langs zijn gewandeld. Want toen Willem Sluiter in 1627 Neede werd geboren bestond Erve Zwaleman in Noordijk al zeker honderd jaar.

De oude boerderij aan de Waninkdijk 1 (en dus niet aan de Haardijk, zoals eerder abusievelijk vermeld) is dit jaar voor het eerst te bezoeken in het kader van Open Monumentendag. Op zaterdag en zondag 8 en 9 september is iedereen welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. Bewoonster Joke Leerink (van Jookies Handwerkatelier in Eibergen) presenteert die dagen diverse quilts naar oude Nederelandse patronen. Waaronder haar 'Duisent Vreugden-quilt', die zij speciaal voor het Sluiterjaar maakte.
Beide dagen is er een speciale gast op Erve Zwaleman. Jan Buter, medewerker van Achterhoek Nieuws, woonde in zijn jeugdjaren op deze Noordijkse boerderij. Hij ontleende er zelfs zijn 'nom de plume' aan. In de hele Achterhoek is elke week zijn column Zwaleman te lezen. Tijdens de Open Monumentendagen vertelt Buter op verzoek het een en ander over de geschiedenis van Erve Zwaleman. Daarnaast leest hij op een aantal tijdstippen het levensverhaal voor van Willem Sluiter, dat hij speciaal voor Achterhoek Nieuws schreef en dat deze week in deze krant is te lezen.


70ste jeugdtoernooi FC Eibergen

EIBERGEN - Voetbalvereniging FC Eibergen is zondag 9 september voor de 70ste keer gastheer voor het jeugdtoernooi waar elf regionale verenigingen met in totaal 42 teams aan deelnemen. Het jeugdtoernooi begint zondag om 9:00 uur. Naast elkaar spelen er vanaf dat tijdstip standaardjeugdteams wedstrijden in drie categorieën: jongens onder de 8 jaar, jongens onder de 9 jaar, en jongens onder de 10 jaar. In die leeftijdscategoriën nemen totaal 16 teams het tegen elkaar op. Dit deel van het jeugdtoernooi duurt tot 12:00 uur. Na de middagpauze is het de beurt aan de oudere standaard jeugdteams: van 13:00 tot 16:30 uur worden dan wedstrijden tussen zes jongengsteams onder de 11 jaar, vier teams onder de 13 jaar en acht jongensteams onder de 15 jaar afgewerkt.