Chinese jam van de leerlingen van het Assink. Foto: Rob Weeber
Chinese jam van de leerlingen van het Assink. Foto: Rob Weeber

Maud 'vrouwtje van Neede' Grevink nieuwe Jamkoningin

NEEDE - Neede beleefde afgelopen woensdag haar 28ste Jammarkt in tropische sferen. In het gezellige en druk belopen centrum was het schuifelen tussen de jamkramen van de (amateur) pomologen en ooftkundigen en aanverwante producten door.

Een bijzondere jamvariant dit jaar was die van de leerlingen van groep 4 van het Assink Lyceum. Zij hadden 'Chinese' jam gemaakt van pruimen en het originele Chinese 5-spice powder, gemaakt op basis van de vijf smaken die de Chinezen kennen. De actie was bedoeld om geld in te zamelen voor hun culturele reis naar China. De Jammarkt stond dit jaar meer dan andere jaren in het teken van food en music entertainment. Op diverse plaatsten in de Oudestraat en langs de Borculoseweg was live muziek te horen, variërend van jazz tot easy listening. Ook Café de Ruif had dit jaar gekozen voor een muziekpodium in plaats van het aloude jamworstelen dat van de agenda is afgevoerd. Onder meer trad daar de gelegenheidsformatie 'Kees heeft gekeken" op. Ander variété kwam uit de koker van 'Typisch Carolien' uit Steenenkamer. Deze koningin van de liefde had haar liefdesbroodtrommel en met mistletoe bekleedde liefdes-kus-sol meegenomen en verleidde de voorbijgangers om elkaar weer de liefde te verklaren.

Het hoogtepunt was natuurlijk weer de bekendmaking van de enige 'echte' Needse koningin, de Jamkoningin. Drommen mensen verzamelden zich rondom het podium om bij monde van voorzitter Hans Niessink te horen wie de opvolgster van Priscilla Duin zou worden. Onder begeleiding van Abba's Dancing Queen kwam het koetsje met twee paardjes voorgereden en liet de 21-jarige Maud Grevink, de 25ste Jamkoningin, uitstappen. Haar AH-supermarkt-collega's deden er de danspasjes bij. Uit handen van Priscilla Duin ontving zij de sjerp, de staatsiefoto en de cheque van 250 euro die ze vrij mag besteden. In het komende jaar zal zij diverse PR-activiteiten namens de Jammarkt verrichten, te beginnen op 23 augustus met een bezoek aan de jaarlijkse jamlunch die door de standhouders van de Jammarkt wordt aangeboden aan de ouderen in Neede. Maud werkt in het dagelijks leven bij thuiszorgorganisatie Sensire en bij Albert Heijn. Ze heeft de bijnaam 'het vrouwtje van Neede' van haar vriendinnen gekregen, een titel die verwijst naar haar nieuwsgierige karakter. Zelf eet ze geen jam, maar wel de ouderen die ze verzorgt. Bovendien prefereert ze het dialect, de taal die de meeste ouderen spreken.

Voorzitter van de Stichting Nationale Jammarkt Hans Niessink kondigde aan dat hij na tien jaar voorzitterschap het stokje volgend jaar overdraagt aan Needenaar Ronnie Konniger. Ronnie is bestuurslid van de Historische Kring Neede en verzamelt alle jamproducten die tussen 1900 en 1930 op de markt zijn gebracht.

De aankomst van jamkoningin Maud Grevink. Foto: Rob Weeber
Inhuldiging Jamkoningin Maud Grevink (midden). Foto: Rob Weeber
De Jamkoningin laat zich zien. Foto: Rob Weeber
De Liefdeskoningin  Typisch Carolien. Foto: Rob Weeber
Jam uit Noordwijk. Marja van Ham (r) staat al 25 jaar op de Needse Jammarkt. Foto: Rob Weeber
Jamkraam van de Werkgroep Integratie Neede. Foto: Rob Weeber
Chansonnière Katell en haar begeleider Matthijs van Til. Foto: Rob Weeber
Gezellige drukte in de Oudestraat. Foto: Rob Weeber