'Mmmm, nou laten we dat …. uuuuh ….. Ja is goed. Gaan we doen'

ACHTERHOEK - Op de raadagenda stond vorige week de samenwerking in de regio Achterhoek. Om zoals voorman Gerard Hillen van het CDA zei: "Beter de belangen van de Achterhoek te kunnen dienen." Het formuleren van de nieuwe samenwerkingsstructuur heeft enige voeten in aarde gehad. Deze avond kreeg de raad de 24ste versie voorgeschoteld.

Door Rob Stevens

De raadsleden hechten belang aan een eigenstandige positie van de raad. Han Boer van D66: "We willen als raad wel mee hobbelen in de (Achterhoek) polonaise. Maar soms is er geen polonaise. We hebben het met de AGEM-kwestie mee gemaakt dat er raar wordt gekeken als je als raad je vinger op steekt omdat je niet mee gaat met de rest. Daarom stel ik voor om bij het positieve raadsbesluit over de voorgestelde samenwerkingswijze een begeleidende brief te doen waarin we ons recht benadrukken soms een afwijkend standpunt in te nemen. Baat het niet, het schaadt in ieder geval niet."

Wethouder Marijke van Haaren voelt daar aanvankelijk niet voor. Die boodschap is volgens haar wel duidelijk genoeg gecommuniceerd. Zo'n brief zou geen enkele toegevoegde waarde hebben. Waarop Leo Morren van GroenLinks, de enige partij die tegen het voorstel is, de opmerking plaatst dat de coalitie deze avond wel erg weinig ruimte biedt voor de oppositie. Terwijl de coalitie formeel tijdens de besprekingen van het coalitieakkoord juist had benadrukt het contact en de samenwerking met de oppositiepartijen te willen zoeken. Waarop Gerard Hillen van het CDA aan Morren vraagt: "Als wethouder Van Haaren die begeleidende brief wel bij het geaccordeerde samenwerkingsvoorstel doet? Stemt u dan ook voor?" Leo Morren, overvallen door deze interruptie: "Mmmm, nou laten we dat …. uuuuh ….. Ja is goed. Gaan we doen." Marijke van Haaren: "Een unaniem oordeel krijgen van de raad daar ben ik wel buitengewoon gevoelig voor. Als iedereen akkoord is dan zullen wij een brief schrijven waarbij wij zullen benadrukken dat de eigenstandige bevoegdheid van de raad gerespecteerd moet blijven." Burgemeester Joost van Oostrum trekt daarop uit de woordenwisseling de conclusie dat de raad unaniem in stemt met het voorstel.