Bert Maalderink woont al sinds zijn studententijd in Utrecht, maar voelt zich nog altijd een Achterhoeker. Foto: Luuk Stam
Bert Maalderink woont al sinds zijn studententijd in Utrecht, maar voelt zich nog altijd een Achterhoeker. Foto: Luuk Stam

'Wat ik nu doe, leek als jongetje in de

Achterhoek ontzettend ver weg'

Het Nederlands elftal ontbreekt als vanaf donderdag 14 juni het wereldkampioenschap voetbal in Rusland losbarst, maar verslaggever Bert Maalderink is er wel bij. Namens de NOS zal hij de verrichtingen van Marokko – met onder meer Hakim Ziyech (Ajax) en Karim El Ahmadi (Feyenoord) – en die van Australië – met de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk – op de voet volgen.

Door Luuk Stam

Topsport verslaan; het is waar Maalderink als klein jongetje al van droomt. Zijn geboortehuis staat in Steenderen, maar de kleine Bert verhuist al op 2-jarige leeftijd met zijn ouders naar Vorden. In zijn jeugd kijkt hij graag naar sport op televisie. Veel zenders zijn er niet, maar vooral op de Duitse kanalen is veel van zijn geliefde sport te zien.

De jongeling is daarnaast gek van Pietje Bell. Die werkt als journalist. Bert weet dan ook al snel dat hij sportjournalist wil worden. "Al leek het werk dat ik nu doe als jongetje in de Achterhoek wel ontzettend ver weg", vertelt Maalderink in een Utrechts café. "Ik vond televisie interessant, maar dat leek een andere wereld. Het werk als journalist stelde ik me eerder bij een krant voor."

Toch zet hij al direct na het afronden van zijn opleiding de eerste stappen als sportjournalist op tv. Al ontdekt hij ook dat er meer is dan sport. De dan al in Utrecht woonachtige Achterhoeker gaat namens de Tros achtereenvolgens werken voor de programma's Jongbloed & Joosten en Kassa. Als Studio Sport aanklopt, besluit Maalderink alsnog het pad van de sport te kiezen.

In de 35 jaar die volgen, ontwikkelt de geboren Steenderenaar zich tot een vaste waarde in de sportjournalistiek. Vele grote voetbal- en schaatstoernooien maakt hij van dichtbij mee. De Arjen Robbens, Wesley Sneijders en Sven Kramers van deze wereld doen na gloriemomenten en dieptepunten hun verhaal voor de microfoon van Maalderink.

De carrières van deze sporters maakt hij vanaf het begin mee. Het zorgt voor een bijzondere, maar puur professionele band. "Ik doe er ook alles aan om dat zo te houden", klinkt het. "Met de schaatsers zit je weleens samen in het hotel, maar ik ga in de ontbijtzaal niet snel bij Kramer of Wüst aan tafel zitten. Ik denk wel dat ik ze goed ken. Dat is ook wederzijds. We weten na al die jaren wat we aan elkaar hebben."

Maalderink heeft er dan ook geen moeite mee om kritische vragen te stellen. "Sporters zijn zelf kritischer dan dat ik ooit zou kunnen zijn", aldus de sportjournalist. "Als Sven Kramer een slechte rit heeft gereden, dan weet hij dat zelf als geen ander. Dan is het geen probleem om daarover te beginnen. Sporters hoor ik daar zelf ook nooit over. Het is altijd het publiek."

Dat hij veel kritiek krijgt op zijn werk, deert Maalderink niet. "Mensen snappen er soms geen bal van", zegt hij stellig. "Het verbaast mij elke keer weer hoe dat werkt. Ik ben een voetbalman en ik ben ook wel een schaatsman, maar ik ben geen supporter. Ik ben journalist. Zo'n groot toernooi, daar kijken supporters naar. Die kijken met andere ogen en vinden al snel dat je iets niet kunt maken of dat je niet genoeg meeloopt in de polonaise."

De man die zich meer Achterhoeker dan Nederlander voelt, kijkt ondanks het ontbreken van de oranje trots uit naar dit WK. "Als Van Marwijk het goed doet of als Marokko ver komt, kan het een leuk toernooi worden", verwacht hij. "Als die landen er snel uitvliegen, kom ik waarschijnlijk bij de Belgen uit. Het is hoe dan ook anders. Een EK of WK mét Nederland, waar de schijnwerpers vol op staan, dat blijft het allermooiste."