Charles Droste. Foto: Josée Gruwel
Charles Droste. Foto: Josée Gruwel

'Die vanzelfsprekende passie en mentaliteit van d'r an maken de Achterhoek en daarmee onze organisatie uniek'

Charles Droste werd in 1964 geboren in Lobith, in de Liemers. In zijn jeugd was er al een link met de Achterhoek. "Wij waren georiënteerd op Doetinchem, gingen met het gezin en met school naar voorstellingen in Amphion."

Door Josée Gruwel

Eenmaal op de middelbare detailhandelschool in Arnhem, zat Droste in de Achterhoekklas en trok op met jongens uit Dinxperlo en Aalten.
In zijn vrije tijd was de jonge Droste actief bij het jongerencentrum The Solution in Lobith, waar hij als zestienjarige al concerten organiseerde. "Met optredens van Herman Brood en de toen nog onbekende Bert Visscher en Herman Finkers. De combinatie van theater en organiseren vond ik leuk."

Droste had niet de ambitie om de meubelzaak van zijn ouders over te nemen. Maar van zijn ouders kreeg hij wel het ondernemerschap mee. "Kijken waar de kansen liggen, vernieuwen en doorzetten."

Stage bij het theater
Vanuit vakantiewerk bleef hij na de middelbare school bij de Turmac in Zevenaar enkele maanden in de productie werken. "Daar werd ik getriggerd door de manier waarop het personeel bij een bezuinigingsronde werd gemanipuleerd. Dat proces vond ik zo interessant dat ik besloot om de hbo-opleiding Personeel & Organisatie te volgen." De opleiding bleek een gouden greep, want er moest een half jaar fulltime stage gelopen worden en Droste ging daarvoor naar het theater in Amstelveen. "Overdag zat ik op kantoor bij de directie en als ik vrij was, ging ik werken bij de techniek, assisteren bij producties." Directeur Wim Barry werd zijn 'theatervader'. "Ik werd gegrepen door het organiseren van avonden waarbij gasten het naar hun zin hadden. Alle facetten daarvan boeiden me."
Van daaruit rolde Droste het vak in.

'Ik ben maar een eenvoudig menneke uit Lobith'

Ambities waarmaken
In de theaterwereld werkte hij als programmeur in jongerencentrum De Boerderij in Zoetermeer, daarna gaven ervaring en referenties de doorslag bij de benoeming van bedrijfsleider in Carré in Amsterdam. Na zeven jaar Carré, waar Droste zo'n honderd man aanstuurde, was hij zeven jaar directeur van Theater De Lampegiet in Veenendaal. Na een korte uitstap van 1,5 jaar directeur voor Joop van den Ende in de Theaterfabriek van Amsterdam werd Droste in 2006 gevraagd om adjunct-directeur van Amphion en beoogd opvolger van directeur Henk Raben te worden. "Ik wilde dat wel, op voorwaarde dat de nieuwbouw zeker zou zijn, want ik had ambities en die wilde ik waarmaken." Die ambities waren klip en klaar: een theater neerzetten en runnen dat zich kan spiegelen aan de top van Nederland, meedoen op het hoogste niveau.

Achterhoekse mentaliteit
Inmiddels is hem dat, met de medewerkers en het publiek, gelukt. "En dat heeft alles te maken met de Achterhoek. Die vanzelfsprekende passie en de mentaliteit van d'r an maken de Achterhoek en daarmee onze organisatie uniek." Hij noemt drie aspecten. De eerste: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. De tweede: de bereidheid om met de 'poten' in de klei te willen staan. En de derde: als je het vertrouwen hebt gewonnen, zijn de mensen heel trouw, dat betekent dat het publiek blijft komen en de medewerkers door dik en dun voor hun organisatie gaan. "Voor Achterhoekers zijn deze drie aspecten vanzelfsprekend, maar voor artiesten, hun managers en bezoekers van buiten de regio zijn ze dat niet. Ik zit daarom veel in het westen van het land als promotor van Amphion en van de Achterhoek, want je moet mensen erop wijzen hoe bijzonder wij zijn."