Lochem Festival

Het is een historische datum: 23 mei 1968. Vijftig jaar geleden. Het is dan Hemelvaartsdag en in openluchttheater De Zandkoele vindt voor de eerste keer het Lochem Festival plaats. Nog onder de naam Pilgrimage. Drieduizend jongeren luisteren er naar Les Baroques (Such a cad) en andere beatbands, die aan elkaar worden gepraat door een dan nog piepjonge Bennie Jolink.
Er was in ons land al wel eens eerder een groot popfestijn gehouden (een jaar eerder bijvoorbeeld de Beatmarathon in Doetinchem), maar Lochem ging de geschiedenisboekjes in als het eerste popfestival in de open lucht. Ik was zestien in 1968 en helemaal gek van die door mijn ouders zo verfoeide muziek. Natuurlijk was ik er ……

Nee, ik was er dus niet bij! En dat is best vreemd als je bedenkt dat ik in die jaren wel in Lochem naar school ging en tal van Lochemse vrienden had. Die er allemaal wel bij waren.
Maar ja, ik had ook nog die andere vrienden. Die jongens die ik nog kende uit mijn lagere schooljaren in Goor en met wie ik een bandje had dat heel af en toe optrad op schoolfeestjes en in jeugdsozen. Met hen zat ik zo'n tien kilometer verderop, in het openluchttheater van Markelo. Ook daar was die dag een popfestival ('Beatfestijn') en omdat daar de Hengelose band FAGHM optrad, destijds ons grote voorbeeld, waren wij dauwtrappend op de brommer 's morgens vroeg naar Markelo getogen. Achteraf bleek trouwens dat FAGHM die dag ook in Lochem speelde, dat wisten wij niet eens.
Hoe dan ook, wij misten Bennie Jolink en Les Baroques, maar luisterden en keken wel naar de toen minstens zo beroemde Tee-Set. En naar het Underground Team uit Lochem, die door organisator Joost Carlier niet goed genoeg waren bevonden om een thuiswedstrijd te spelen.
We hadden trouwens nog een goede reden om naar Markelo te gaan. Ook een jaar eerder was daar het Beatfestijn al gehouden en dat was ons toen prima bevallen.
Ja, u leest het goed. In Markelo was al in 1967 een popfestival. Hoofdattractie waren toen de Golden Earrings. Nog met een s en met zowel Frans Krassenburg als Barry Haye in de gelederen. Lochem was dus helemaal niet het eerste openlucht popfestival van ons land!
In de jaren erna ging ik op Hemelvaartsdag vaak naar beide festivals. Behalve in 1970. Toen stond ik namelijk zelf in Markelo op het podium. Hetzelfde podium (eigenlijk was het een platte boerenwagen) als waarop even later The Bintangs stonden! We waren dus een soort support-act, maar werden wel genoemd in de recensies: Om 10 uur precies ging als eerste de Second Crew uit Goor van start. Hun optreden was vrij matig, gelijk hun installatie.
Eigenlijk zegt die recensie alles al. Terwijl het Lochem Festival zich steeds verder ontwikkelde en uiteindelijk volledig uit z'n jasje groeide, bleven in Markelo de bezoekersaantallen steken op een paar duizend. Misschien wel omdat Markelo niet de grote acts aantrok waarmee Lochem wél naam maakte: John Mayall, The Kinks, Chuck Berry, Mink deVille, The Undertones en natuurlijk Normaal!
In het Stadshuus in Lochem hangen nog tot 10 juni foto's van het Lochem Festival 1968-1986. Met dank aan Henk Braakhekke, Ton van Iersel, Ernst Potters, Kees Tabak, Sander Veeneman en Rob Verhorst. Behalve op zondagen dagelijks te zien tussen 11.00 en 17.00 uur.