Zwarte Cross volledig uitverkocht

LICHTENVOORDE - Voor het eerst in de geschiedenis is DE Zwarte Cross op voorhand helemaal uitverkocht. Vorig jaar kon de liefhebber nog op de bonnefooi naar Lichtenvoorde voor een laatste Zwarte Cross-kaart. Dit jaar is er aan de poort geen ticket meer te krijgen. De 22ste editie is voor het derde jaar op rij, maar voor het eerst in de geschiedenis op voorhand, helemaal uitverkocht. Van 12 tot en met 15 juli komen 220.000 bezoekers naar de Achterhoek om de bizarre mix van muziek, theater, motorcross, stunts en humor te ervaren. Op 33 verschillende podia komen ruim 250 bands en meer dan 1.000 theaterartiesten in actie.

In november 2017 ging de voorverkoop van start. Binnen vier minuten waren de campingkaarten uitverkocht, een half uur later gingen de laatste dagkaarten voor de zaterdag over de toonbank en na drie uur werden de laatste zondagkaarten verkocht. Ook luxe kampeerhotel 'Grasnapolsky' werd rap volgeboekt. Dit betekent dat er elke dag 65.000 bezoekers op het terrein zijn en 25.000 mensen op de camping verblijven. Het terrein is ruim 160 hectare groot. Door deze afmeting bevindt het festival zich in drie dorpen: Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender. Inmiddels is de Zwarte Cross het grootste betaalde festival van Nederland.
Festivaldirectrice Tante Rikie heeft zo haar eigen kijk op het succes. "Ik bun gewoon Tante Rikie en ik doe wat ik mooi vind. Daar komt geen schrijntje wetenschap aan te pas. Ik heb geen diploma's en red mien prima! Maar dit loopt wel uut de hand. Misschien moet ik wat anders gaan verzinnen."

33 podia, 250 bands, 1.000 theaterartiesten
Het complete programma zal ook dit jaar uit zo'n 250 bands en meer dan 1.000 theaterartiesten bestaan, verdeeld over 33 podia. Maar naast muziek en theater is er nog veel meer te doen op de Zwarte Cross. De stunt area Ground Hero is al jaren legendarisch. Hier vertonen zowel mannen als vrouwen hun beste stunts op motoren of andere voertuigen. De Fijnproeversweide is een festival in een festival: een foodtruckfestival welteverstaan. Voor de fijnproevers onder de fijnproevers is er het sterrenrestaurant 'Le Carburateur'. Kinderen (en ouders) vermaken zich met gratis attracties in 'Het Blagenparadijs'. Zowel gelovigen als atheïsten kunnen naar de Gospel Church. In de Universitent geven gepassioneerde wetenschappers de coolste colleges in begrijpelijke mensentaal.
Het festival wist voor de komende edities ook al een aantal aansprekende muzikale acts te strikken. Onder andere Volbeat (Denemarken), Kaiser Chiefs (Groot-Brittannië), Danko Jones (Canada), Ronnie Flex & Deuxperience Band en Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (Verenigde Staten) komen naar Lichtenvoorde toe.

De Zwarte Cross raadt kaartkopers en -verkopers met klem aan om alleen tickets te verhandelen via TicketSwap. Door de samenwerking met TicketSwap kan de organisatie garanderen dat gekochte en verkochte tickets 100% geldig zijn.


Muzikanten gezocht voor Oost Achterhoeks Bevrijdingsorkest

REGIO - Voor het eerst in haar bestaan neemt de gemeente Oost Gelre deel aan de 4 mei ceremonie in Wageningen waar exact op de overgang naar Bevrijdingsdag, 24.00 uur, het bevrijdingsvuur het gehele land in gaat.

Voor de gemeente Oost Gelre zijn het lopers van Lopersgroep '90 Lichtenvoorde en Lopersvereniging Groenlo die het vuur in estafettevorm naar vier verschillende plekken in de gemeente brengen. De vier ceremonies die op 5 Mei in Mariënvelde (samen met Harreveld), Zieuwent, Groenlo (samen met Lievelde, Zwolle en Vragender) en Lichtenvoorde plaatsvinden ter gelegenheid van het ontsteken van het Bevrijdingsvuur, worden opgeluisterd door een Oost Achterhoeks Bevrijdingsorkest, bestaande uit muzikanten afkomstig uit de gehele Oost Achterhoek. Een idee van Paul Vallenduuk, deel uit makend van het 4 en 5 mei comité Lichtenvoorde en artistiek leider van het geheel. "De ceremonies vinden deels in de ochtenduren plaats en deels in de middaguren. De eerste ceremonie is zo rond 10.00 uur zijn in de kerk in Mariënvelde, de laatste tegen 14.30 uur in Lichtenvoorde, waar de slotceremonie plaatsvindt. Aangezien het een zaterdag betreft en jongeren misschien moeten sporten of vakken vullen, hebben we het idee opgepakt een orkest samen te stellen met muzikanten uit de gehele regio die die dag wel kunnen en het leuk lijkt hier aan deel te nemen. Bevrijdingsdag is een dag van 'verbinden', dus een goede reden meer dit zo te gaan doen."
Op dit moment zijn er reeds aanmeldingen uit Oost Gelre, Neede en Winterswijk. "Ik zou graag een orkest willen hebben met 45 tot 50 muzikanten. Ook zij die een diploma A of B van de muziekschool hebben mogen aansluiten. Het gaat vooral om blaasinstrumenten en nog een slagwerker. Tuba's, fluiten, klarinetten, trompetten, trombones, we kunnen van alles nog wel gebruiken. De muziek die we gaan spelen is bigbandmuziek, met nummers van Glenn Miller zoals 'In the mood', Maar ook 'We'll meet again' van Vera Lynn. Het is geen moeilijke muziek. Het gaat om een kwartier muziek in totaal. Tijdens het ontsteken van het Bevrijdingsvuur spelen we dan het 'Wilhelmus. We dragen een blauwe spijkerbroek en een witte blouse of shirt." Dirigent van het gelegenheidsorkest is Ira Wunniekink van harmonie St. Ceacilia uit Lichtenvoorde.

Drie repetities
Het gelegenheidsorkest zal op 5 mei door middel van een bus vervoerd worden naar de vier plekken. "Het randgebeuren is allemaal ingevuld. Er wordt tevens voor een lunch gezorgd. We gaan in de aanloop er naar toe drie keer repeteren. Op zondagmiddagen 8, 22 en 29 april, van 11.00 tot 13.00 uur, in Cultureel Centrum Den Diek in Lichtenvoorde. Voor bladmuziek wordt gezorgd. Aanmelden kan door middel van een mail naar ppvallenduuk@upcmail.nl of een belletje naar 06-8218 0508.