Petra Ribbers, Wanda van Dijk en Joske Elsinghorst. Foto: Rob Weeber
Petra Ribbers, Wanda van Dijk en Joske Elsinghorst. Foto: Rob Weeber Foto:

Stichting Ezels & Co geeft 'eigenzinnig' boekje uit

NEEDE - Met de visie van 'Je mag zijn wie je bent', begeleidt de Stichting Ezels & Co in Neede al bijna drie jaar kinderen, jongeren, ouders en volwassenen.

Door Rob Weeber

Kinderen hebben veelal een uitdaging op het gebied van hun sociaal emotionele ontwikkeling. Bij ouders en volwassenen daarentegen draait het meer om 'eigen(wijs)heidsontwikkeling', zij moeten weer in hun kracht gezet worden. Oprichtster Petra Ribbers-ten Hoopen, tot dan toe werkzaam in de ambulante gezinsbegeleiding, volgde in 2015 haar hart en gaf toe aan haar eigenzinnige kijk op gezinshulp. Zij richtte de maatschappelijke organisatie Ezels & Co op en zette de dieren in bij het begeleidingstraject. De wijze van hulpverlening volgens haar is uniek. Het gaat uit van een holistisch mensbeeld en werkt vanuit de gelijkwaardigheid van en het respect voor mens en dier.

Een toevallige ontmoeting met Joske Elsinghorst-van Huet uit Groenlo leidde tot een bijzonder plan, een boekje met gedichtjes en illustraties ter ondersteuning van en aanvulling op het werk binnen de Stichting Ezels & Co. Joske heeft tijdens haar loopbaan aan het Graafschap College vooral gewerkt met en voor leerlingen die het vanwege persoonlijke omstandigheden minder naar hun zin hebben in het reguliere onderwijs. Ook haar missie omvat de stelling dat iedereen zichzelf kan zijn en dat er voor iedereen een plek is. Zij tekent voor de gedichtjes die in het 'eigenzinnige' boekje komen. Eerder al schreef zij het gedichtenbundeltje 'Kabouters & Vuurvliegjes', een klein boekje over een kabouterroute door Groenlo. De illustraties worden verzorgd door Wanda van Dijk uit Neede, docent beeldende vorming en professioneel illustrator van onder andere boeken en websites. Noël Versteegen-Ebbers ten slotte verzorgt de vormgeving.

Het nog te verschijnen 'eigenzinnige' boekje, dat nog geen titel heeft, is letterlijk als spiegel bedoeld. Het is een aanvulling, een verdieping op het begeleidingstraject waarin ouders en begeleiders met kinderen op een verfrissende, humoristische manier kunnen (na)praten over alledaagse emoties en het effect ervan. Het wordt gedicht vanuit de opvatting dat alle dagelijkse emoties positieve eigenschappen zijn waarvan we iets kunnen leren. Zo komt er een rijmpje over boos worden, introversie, verlegenheid, niet in de groep passen et cetera. Ieder versje wordt vergezeld van een unieke illustratie, met natuurlijk een ezeltje. Ezels zijn namelijk dieren die het gedrag van mensen spiegelen. Hun lichaamstaal is een reactie op ons optreden en zegt dus iets over onszelf, ons gedrag en het effect ervan op anderen.
Het streven is in het najaar dit boekje uit te brengen.


www.ezelsenco.nl


Inschrijven voor Oranjemarkt Eibergen

EIBERGEN - Toeristisch Informatie Punt (TIP) InEibergen organiseert dit jaar weer de traditionele Oranjemarkt met ruim 250 kramen. Deze gezellige markt, die plaatsvindt op Koningsdag, is in de loop der jaren uitgegroeid tot de grootste in de regio met tienduizenden bezoekers. Particulieren, ondernemers, verenigingen en stichtingen kunnen zich hiervoor inschrijven, tot 20 april, via de website www.ineibergen.nl. Deelnemers kunnen bij inschrijving voorkeursplaatsen aangeven. De Oranjemarkt wordt gehouden op Koningsdag, vrijdag 27 april, in het centrum van Eibergen, van 10.00 tot 15.00 uur. De Oranjemarkt mag gezien worden als een vrije markt: Alles mag, binnen redelijke grenzen, te huur, te koop of ter informatie aangeboden worden. Iets demonstreren wordt zeer op prijs gesteld. Deelname aan de markt kost 31 euro inclusief kraam. Zonder kraam kost het 21 euro. Speciaal voor kinderen zijn er voor zes euro grondplekken op het gras rondom de kerk waar ze hun speelgoed kunnen verkopen. Hiervoor geldt: vol is vol. Muzikanten mogen gratis een plekje zoeken op de markt, maar wel alleen in overleg met de TIP InEibergen, dus ook zij moeten even vooraf contact opnemen. Voor meer informatie: tel. 0545-471911 of info@tipineibergen.nl.


Diëtist Gudine Meijsing houdt spreekuur in Eibergen

EIBERGEN - Gudine Meijsing, diëtist bij Sensire, houdt wekelijks (afwisselend op dinsdag en donderdag) spreekuur in Eibergen, J.W. Hagemanstraat 48. Gudine neemt het spreekuur over van Henriëtte Heijink. Bij Gudine kan men terecht met advies en ondersteuning op maat over dieet en voeding. Niet met een opgeheven vinger, maar met steun in de rug.

Iedere dag is er eten. Eten is onderdeel van ons leven en onze cultuur. Het is verbonden aan gezelligheid en smaak. En niet te vergeten, het is broodnodig om gezond te blijven en je lekker te voelen. Eigenlijk wil niemand hoeven nadenken over eten. Maar soms is dat wel nodig, bijvoorbeeld bij ziekte of wanneer het gewicht verandert (denk aan overgewicht, ondergewicht/ ondervoeding, diabetes mellitus, verhoogd cholesterolgehalte, verhoogde bloeddruk, prikkelbare darmsyndroom, COPD, kanker, et cetera).

Gudine, sinds negen jaar werkzaam als diëtist, is dan de aangewezen persoon om mensen op weg te helpen en te begeleiden bij de nodige aanpassingen in de voeding.
Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kan men bellen naar 0900 – 34 38 435 of kijken op www.sensiredietisten.nl.