Foto: Notaris Hans Kraayenhof uit Borculo geeft uitleg over het levenstestament. Foto: Rob Weeber
Foto: Notaris Hans Kraayenhof uit Borculo geeft uitleg over het levenstestament. Foto: Rob Weeber Foto:

Bijeenkomst biedt info over veilig ouder worden

NEEDE - Vorige week maandag vond bij Livio in Neede een bijeenkomst over het thema 'Veilig ouder worden'. Dat het thema onder ouderen leeft, bleek wel uit de middagsessie die door zo'n 100 mensen werd bezocht. Zij kregen informatie van de bank, de notaris, het Voormekaarteam Neede, Rietmolen en Noordijk, de wijkverpleging en de politie.

Veilig bankieren ging bijvoorbeeld over het gebruik van de pinpas en het online bankieren. Meer informatie over veilig bankieren is te vinden op de website IkWoonLeefZorg.nl. De wijkverpleging, evenals het Voormekaarteam, hielden een voordracht over hun werkwijze en bereikbaarheid. De politie behandelde de top 6 van inbraakmethodes in huizen, zoals hengelen en inklimming. Als notaris was Hans Kraayenhof uit Borculo uitgenodigd. Hij hield een voordracht onder de titel 'Wie geeft u het vertrouwen?'

Wie geeft u het vertrouwen? gaat feitelijk over wilsbeschikking en belangenbehartiging. Kraayenhof maakte daarbij een onderscheid tussen bij in leven zijn en na de dood. In beide gevallen wees hij op de noodzaak om iemand aan te stellen, te volmachtigen, die het vertrouwen geniet. Hij onderscheidde in zijn voordracht de volmacht, het testament en het levenstestament. Het levenstestament is nog vrij onbekend, zeker in vergelijking met het testament dat zaken na de dood regelt. Het biedt iemand de mogelijkheid om al tijdens zijn leven de regie te houden, ook voor het moment dat hij zelf niet meer in staat is om een beslissing te nemen. De persoon in kwestie kan in een levenstestament laten vastleggen hoe in bepaalde situaties gehandeld moet worden. Tevens kan hij of zij een gevolmachtigde in het levenstestament laten opnemen, een vertrouwenspersoon die het bepaalde in het levenstestament zou mogen uitvoeren.

Een voorbeeld daarbij is iemand die aan de ziekte van Alzheimer lijdt of iemand die plotseling een zwaar verkeersongeval krijgt, waardoor hij of zij niet meer in staat is om beslissingen te nemen. Via een levenstestament met vastlegging van gevolmachtigde kan hij vooraf bepalen hoe te handelen in zo'n geval. Inhoudelijk kan een levenstestament over alledaagse, praktische zaken gaan, zoals de verzorging van een huisdier of het beheren van social media accounts. Maar ook zware beslissingen, zoals het wel of niet doorbehandelen bij ziekte, kunnen vastgelegd worden. Verder wees Kraayenhof op de mogelijkheid om tijdens het leven schenkingen te doen aan bijvoorbeeld de kinderen. Voordeel daarbij is dat het eigen vermogen in box 3 omlaag wordt gehaald. Zou de persoon in kwestie moeten worden opgenomen in een verzorgingstehuis, dan hoeft minder van het eigen vermogen als eigen bijdrage te worden aangewend. Voor meer informatie is er het boekje 'Wie geeft u vertrouwen?', te verkrijgen bij het notariskantoor.


Muzikale luistermiddag met Dick van Altena

NEEDE - Dick van Altena en de ZoZo Mannen verzorgen een muzikaal luisterconcert in Neede bij de Olde Mölle, op zondag 15 april, van 14.00 tot 17.00 uur. De zaal is vanaf 13.30 geopend. Reserveren is mogelijk, bij de Olde Molle.

Dick van Altena is een singer-songwriter, en inmiddels ook een gerenommeerd producer. Dick schreef en componeerde voor diverse Nederlandse artiesten. Van 1977 tot 2005 was hij het gezicht en geluid van de Majoor Dundee Band.
De ZoZo Mannen is een band van vijf enthousiaste mannen die voor hun plezier muziek maken, en dit graag met de luisteraars willen delen. Hun speerpunt is de meerstemmige zang waarbij zij zich zelf begeleiden met twee akoestische gitaren en bas, mondharmonica en slagwerk. Hun optredens spelen zich voornamelijk af in de kleine intieme locaties.