Week van afscheid en verwelkoming in de raad

BERKELLAND - In de afgelopen week stonden twee zittingen van de gemeenteraad in het teken van de naweeën van de verkiezingen. Eerst was er een hertelling van de uitgebrachte stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dinsdag werd afscheid genomen van een aantal raadsleden. En donderdag vond de beëdiging en installatie plaats van de nieuw benoemde raadsleden.

Door Rob Stevens

Omdat het verschil tussen CDA en D66 wat betreft het aantal uitgebrachte stemmen om een restzetel te bemachtigen maar negen zetels was, had D66 om een hertelling gevraagd. De tweede restzetel van de gemeente ging namelijk met negen stemmen verschil naar het CDA en niet naar D66. De gevraagde hertelling vond woensdag plaats.

Bij de hertelling blijkt dat tellen toch mensenwerk is. Er werden in het aantal uitgebrachte stemmen op individuele raadsleden aanzienlijke verschillen geconstateerd tussen de eerste en tweede telling. Maar waar het ene raadslid van een partij stemmen won ten opzichte van de eerste telling, verloor een ander weer. Het eindverschil bedroeg daardoor nooit meer dan vier stemmen, wat bij GroenLinks het geval was. D66 kreeg twee stemmen meer en bij het CDA gingen er drie af. Uiteindelijk bleek de hertelling geen gevolgen te hebben voor het aantal aan partijen eerder toegekende zetels.

In de raadsvergadering van dinsdag werd afscheid genomen van een groot aantal commissie- en raadsleden. In totaal komen vijftien raadsleden niet terug. Of omdat ze niet gekozen zijn, of om andere redenen. Elk vertrekkend lid werd persoonlijk kort toegesproken door de burgemeester, waarna een bloemetje en geschenk werden overhandigd. Vier raadsleden kregen extra aandacht, vanwege hun lange staat van dienst. De vier ontvingen voor hun verdiensten als volksvertegenwoordiger de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het ging om: Martin Bouwmeesters uit Beltrum (64), Wim Roekevisch uit Ruurlo (58), Dinant Rohaan uit Neede (54) en Stefan Nijhuis uit Eibergen (37).

Uit het onderzoek naar de geloofsbrieven van de nieuwe raadsleden zijn geen tegenstrijdige belangen naar voren gekomen. In één geval is advies gevraagd aan de Commissaris van de koning omdat er een relatie bestaat tussen bedrijfsmatige activiteiten en de gemeente Berkelland. Als dat Provinciaal advies er is zal nader overleg plaatsvinden. De commissie die de geloofsbrieven onderzocht adviseerde evenwel alle kandidaten donderdag gewoon te installeren als raadslid. Daarmee kwam een eind aan de voorgaande raadsperiode en kon de nieuwe raad, na de installatie donderdag, aan haar werkzaamheden beginnen.


Vrouwen van Nu

NEEDE - Op woensdag 11 april, aanvang 19.45 uur, houdt Vrouwen van Nu Neede haar afdelingsavond in gebouw Diekgraven. Desirée Somsen-Appeldoorn uit Haaksbergen vertelt deze avond over klassieke homeopathie, die uitgaat van het zelfgenezend vermogen van de mens, toegespitst op vrouwen van 50+.