Het Buitenbedrijf. Foto: PR
Het Buitenbedrijf. Foto: PR Foto:

Activiteit in landschapstuin Het Buitenbedrijf

ZWOLLE - Achter de Slinge bie Grolle kan men weer genieten bij tuinderij Het Buitenbedrijf D'n Alteplantage. Bij Het Buitenbedrijf is een landschapstuin ontstaan die als een eiland van vaste planten, grassen, struiken en bomen de agrarische omgeving versterkt. De beplanting wordt zodanig gekozen dat er steeds meer variatie komt. Daardoor zijn er elk jaar meer insecten, vogels en klein wild te zien. Dit jaar ligt het accent op vlinders. Deze kunnen middels de tuin vanaf de Slinge naar de Leemputten en de bossen bij de meeuwenkolonie in Zwilbroek vliegen. De tuin is dagelijks vrijblijvend te bezoeken.

Er is ook een moestuin en een kleine kwekerij die op zaterdag van 10.00 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.00 uur bezocht kan worden. De kwekerij heeft vaak stekken van planten uit de landschapstuin. De opbrengst komt ten goede aan nieuwe activiteiten, zoals de bouw van een insectenhotel.
De schoppe, met hierin de groenbieb in wording, hoopt men voor de bouwvak te kunnen openen. De schappen met tuinboeken worden nu op onderwerp als soort plant, kleur, plek, ontwerp, moestuin, composteren en algemene informatie gevuld. Tot die tijd is een selectie buiten te vinden. Ook is er een kleine expositie van naoorlogs aardewerk te vinden.
Al deze activiteiten zijn ondergebracht op het erf van de familie Bluemink. Met hun hulp en enkele vrijwilligers wordt gewerkt op dit mooie plekje om vanaf Pasen bezoekers weer welkom te heten. Wie hierbij wil helpen, kan contact opnemen via 06/46175630. Zowel in de tuin die dagelijks open is als bij de groenbieb is nog veel te doen. Voor vragen is Hennie Altena aanwezig.
Via de Vredenseweg en Boerijendijk komt men op Marhulzenpad 4, Zwollle (bij Groenlo). Voor meer info kan men bellen met 06-46175630.


Winnaars Oost-Gelders Streektaaldictee 2018

ACHTERHOEK - Vele streektaalliefhebbers bogen zich vorige week over woorden als bosschoppe (boodschap), hassemassen (martelen) en smiesterd (gemenerik, smeerlap). Deze woorden kwamen voor in het elfde Oost-Gelderse Streektaaldictee dat op 22 maart werd gehouden in De Gouden Karper te Hummelo.

Dit jaar was het thema van het dictee 'Sport' en de beginregel was: 'Zitten is 't ni-je roken', zeien ze op tillevisie. Dus mo'w meer staon en bewaegen. En zo bu'j an 't päölen op 'n loopband en stao'j met halters veur grote spiegels te hassemassen."
Rita van Arkel uit Aalten was de winnaar van het dictee met tien fouten. Toon Hebing behaalde de tweede plaats met elf fouten en Greetje Lammers en Gerda Bussink deelden de derde plaats met twaalf fouten.
Uit de categorie oud-winnaars kwam als beste naar voren Gerard Bomers met 6 fouten, gevolgd door Berd Westerveld met zeven fouten. Ook hier een gedeelde derde plaats voor Gerda ter Maat en Antoon Driessen met negen fouten.


SKB legt uit: darmkanker en het bevolkingsonderzoek

WINTERSWIJK - Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat negen van de tien mensen met darmkanker boven de 55 jaar is. Door regelmatig te screenen kan darmkanker vroegtijdig worden ontdekt en dat maakt de kans op genezing groter. Santiz, locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix, houdt op donderdag 29 maart van 19.30 tot 21.15 uur een speciale informatieavond over darmkanker.

Tijdens het eerste deel van de avond vertelt MDL-arts Sybrand de Boer over het specialisme Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL-ziekten). Dit specialisme omvat de diagnostiek en behandeling van ziekten van de spijsverteringsorganen. Hieronder vallen slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, alvleesklier, lever en galwegen en het anale gebied.
Maag-darm-leverziekten komen veel voor in alle leeftijdsgroepen. Het werkterrein van de MDL-arts loopt uiteen van aandoeningen als diarree en verstoppingen, tot hepatitis en levercirrose; van slikklachten tot alvleesklierkanker; van overgewicht en anorexia nervosa tot chronische darmontstekingen als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Darmkanker
Het tweede deel van de avond staat in het teken van het bevolkingsonderzoek en darmkanker. Vroegtijdige opsporing van darmkanker is belangrijk, want hoe sneller de behandeling wordt gestart, hoe beter de resultaten. De arts geeft in zijn presentatie antwoord op onder andere de volgende vragen: Wat is darmkanker eigenlijk? Hoe spoor je darmkanker zo vroeg mogelijk op? Hoe wordt darmkanker behandeld?

SKB legt uit
Deze bijeenkomst is onderdeel van een reeks bijeenkomsten die het SKB onder de noemer 'SKB legt uit' organiseert. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen. De zaal is open vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.15 uur. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze is er een hapje en drankje. Deelname aan de avond en het parkeren zijn gratis. Aanmelden via www.skbwinterswijk.nl/darmkanker.