Water halen. Foto: PR
Water halen. Foto: PR Foto:

Lezing 'Gezegend met schoon water'

EIBERGEN - Theo van der Sman en Wim Fransen houden op woensdag 28 maart vanaf 19.00 uur in het Muldershuis in Eibergen een openbare lezing over de bouw van twee waterzuiveringsinstallaties in het noorden van Sri Lanka. Beiden hebben de bouw van dichtbij mee gemaakt. Rotary club Neede heeft dit project omarmt in het kader van haar zestig jarig bestaan.

De inwoners van Solepura, in het noorden van Sri Lanka, zijn aangewezen op elf waterbronnen en putten voor het koken van voedsel, wassen en persoonlijke hygiëne. In dit gebied zijn veel mensen ziek. Dit wordt veroorzaakt door ernstig vervuild water uit de bronnen en putten. Een kleine truck reed in een straal van 12 kilometer rond door het moeilijk toegankelijke gebied rondom Solepura, om voor de bewoners schoon drinkwater te voorzien. Dat is verleden tijd.
Onlangs werden twee waterfilters officieel in gebruik genomen. De bisschop van Kurunegala zegende de installatie in. De ongeveer 150 aanwezigen kregen watertanks met elk een inhoud van twintig liter. De eerste watertank werd uitgereikt aan de lokaal oudste.
De bouw van de installaties is mogelijk dankzij verschillende door Rotary club Neede georganiseerde sponsoractiviteiten In 2015 en 2016. Daarbij werd samengewerkt met de Stichting Hulp aan Sri Lanka, de Rotaryclub Kunuregala in Sri Lanka en pastoor Father Ajith. Ook Rotary International heeft dit project financieel ondersteund. Van de Swan en fransen kunnen geboeid in geuren en kleuren over het wel en wee rond dit project vertellen. Een ieder die geïnteresseerd is in wat er met zijn of haar giften is gebeurd, maar ook andere belangstellenden, zijn welkom bij de lezing.
Datum: 28 maart. Locatie: Het Muldershuis, Mallumse Molenweg 114, Eibergen. Inloop: vanaf 18.45 uur, de lezing start om 19.00 uur. De lezing duurt tot 20.00 uur.


Een waterzuiveringsinstallatie dankzij Rotary. Foto: PR