De initiatiefnemers van de Eibergse fietszondagen. Foto: PR
De initiatiefnemers van de Eibergse fietszondagen. Foto: PR Foto:

Nieuw initiatief: Eibergse fietszondagen

EIBERGEN - Vrijwel elke zondagmorgen rond een uurtje of half negen zie je toerrijders uit Eibergen en directe omgeving hun racefiets van stal halen om naar een bepaald plekje te karren om van daaruit met hun groepje een stukje te gaan fietsen. Het ene groepje vertrekt vanaf De Klok, het andere vanaf de Pickerhal, de parkeerplaats bij de school aan de Rekkenseweg of vanaf de Bijenkamp. En dan zijn er nog de toerfietsers, die met buurman of -vrouw, vriend of vriendin het 'stalen ros' bestijgen.

Een aantal toerfietsers vroeg zich een tijdje geleden af of dit fietsen in allerlei aparte groepjes een typisch Eibergs fenomeen is; feit is vooral, dat in de omliggende plaatsen veel meer sámen gefietst wordt. Op initiatief van Tourclub Eibergen is een vijftal toerfietsers, die een aantal van die fietsgroepen vertegenwoordigen, in overleg gegaan om te trachten meer gezamenlijkheid te ontwikkelen. Gerard Ruesink, Mart Versteeg, Gerrit Stomps, Herman te Raa en Henk ter Horst hebben de koppen bij elkaar gestoken en een avondje gebrainstormd.

Het resultaat van dat 'hersenhozen' is dat zij vier Eibergse Fietszondagen gaan organiseren. Vier zondagochtenden waar iedereen met een racefiets welkom is; vier zondagochtenden waar in een tempo gefietst wordt, dat voor een ieder te doen is; vier ochtenden waar gezellig met elkaar toerfietsen het doel is; vier ochtenden samen genieten van koffie met appelgebak. De te fietsen afstanden liggen tussen de 80 en de 110 km. De start is om 08.30 uur bij de Pickerhal; de finish rond een uur of twaalf bij De Klok. De Eibergse fietszondag wordt telkens gehouden op de eerste zondag van de maanden april, mei, juni en juli, met uitzondering van 1 april (Eerste Paasdag). De eerste Eibergse Fietszondag is op 8 april; daarna volgen 6 mei, 3 juni en 1 juli.

De initiatiefnemers nodigen iedereen uit Eibergen en directe omgeving met een racefiets uit om zondagmorgen 8 april deel te nemen aan de eerste Eibergse Fietszondag. Half negen bij de Pickerhal. Ter plekke worden afspraken gemaakt over de gemiddelde snelheid, eventuele groepsgrootte en 'spelregels' met betrekking tot hoe te fietsen in een groep. Dit alles met als doel: samen lekker een stukkie fietsen.