Foto: Martien Fijns
Foto: Martien Fijns Foto:

IVN Thema-avond: Deelerwoud en Planken Wambuis

EIBERGEN - IVN en KNNV houden op woensdag 14 maart de thema-avond: Deelerwoud en Planken Wambuis. De bijeenkomst is in Eibergen in de aand Huve Grotestraat 52. Tijdstip: 20.00 tot 22.00 uur. Kosten: 5 euro voor niet leden, 3 euro voor IVN of KNNV leden. Spreker is Martijn Fijns. Hij vertelt aan de hand van dia's en een korte film over twee boeken: 'Het Deelerwoud Wild en bijster land' en 'Planken Wam Wild en bijster land'.

Martien Frijns, natuurliefhebber & Machiel Bosch, natuurbeheerder bij Natuurmonumenten, zijn de auteurs van de genoemde boeken. Hierin beschrijven zij hun ervaringen, ontdekkingen en experimenten in de natuur van Planken Wambuis en Deelerwoud. Het ene boek behandelt de geschiedenis en de toekomst van het natuurgebied Planken Wambuis – een natuurgebied tussen Arnhem en Ede in de Zuid-Veluwe. Het andere boek beschrijft de geschiedenis van het Deelerwoud, een natuurgebied onder Hoenderloo dat in de jaren zestig van de vorige eeuw door een publieksactie in het bezit van Natuurmonumenten is gekomen.

Het woord 'bijster' in de boektitel is bewust gekozen om de aandacht te trekken: Bijster betekent onder andere: 'de weg kwijt', 'niet veel', 'verdwaald', 'onduidelijk', maar de verhalen en afbeeldingen in deze boeken zijn verre van onduidelijk. Prachtig is de beschrijving van de reactie van het wild op het afschiet verbod:eerst vluchtreactie – daarna – hmm ff kijken. Ook de bewuste introductie (fok) van zwarte damherten en de verspreiding hiervan over de Veluwe is indrukwekkend.

Martien Frijns (1960) studeerde agrarische sociologie, was boekverkoper en drukker en is vanaf 1994 grafisch ontwerper, boekverzorger en fotograaf. In 2006 richtte hij samen met neerlandicus Paul Abels AFdH Uitgevers op. AFdH maakt mooie, bijzondere en enigszins afwijkende boeken en werkt met abonnees. Het fonds telt inmiddels 110 titels, voornamelijk kunst en literatuur. Alle boeken worden vormgegeven door Frijns. Een uitspraak die hem typeert is: 'Een kijkoog is geen leesoog'. Hij is ervan overtuigd dat goede vormgeving het lezen en kijken prettiger en avontuurlijker maakt, en dat intense samenwerking tussen auteur, illustrator, boekverzorger en uitgever onmisbaar is voor kwaliteitswerk.

Info: Hans Berndsen, Coördinator werkgroep thema-avonden, 0545-477222, j.berndsen1@upcmail.nl.