Speeltuin De berg. Foto: Rob Weeber
Speeltuin De berg. Foto: Rob Weeber Foto:

Trefpunt De Berg in Neede voorlopig uit de problemen

Vrijwilligers van harte welkom

Door Rob Weeber

NEEDE - De jaarvergadering stond vorige week dinsdag vooral in het teken van de vrijwilligers, of beter gezegd, aan het tekort eraan. De vereniging heeft zo'n 300 leden, waarvan de helft lid is van de speeltuin en de andere helft van het Trefpunt. Hier vinden activiteiten plaats als bridge, linedance en biljarten. De eerste groep bestaat uit jonge ouderen met kinderen die weinig tijd hebben, de laatste uit ouderen die minder vrijwilligerswerk doen.

Voor beide ontmoetingsplekken echter is mankracht en betrokkenheid nodig om ze draaiende te kunnen houden. De jaarlijkse opening van de speeltuin bijvoorbeeld op 1 april werd nog door slechts een vrijwilliger georganiseerd. Er dus moest er iets gebeuren. Eerder al verscheen er een oproep in de krant en werd een brandbrief naar de leden gestuurd. Sommige leden riepen zelfs de gemeente op om mee te denken over een reddingsplan.

Volgens voorzitter Janneke Monteban resulteerde dat alles in een verrassende opkomst op de jaarvergadering en zeker ook in een positieve uitkomst. Zo'n 65 leden bezochten de vergadering, vier keer zoveel als in andere jaren. De boodschap van het bestuur was duidelijk, of meer vrijwilligers of dicht. Dat laatste was voor menigeen toch een stap te ver. Het jeugdsentiment nam de overhand.

De wijkvereniging bestaat al zolang de wijk oud is en veel ouderen hebben daar als kind al rondgelopen. En dus wierpen zich enkele mensen op om de activiteiten te ondersteunen. Daarnaast is er een evaluatiegroep gevormd door bestuurslid Sylvia Uyting van de activiteitencommissie speeltuin met het doel te komen tot een nieuw activiteitenplan voor met name de speeltuin. Voor aanmelding ten behoeve van activiteiten of meer informatie kan men terecht bij het bestuur. De gegevens staan op: www.trefpuntdeberg.nl.


Boekenweek start met lezing 'Natuurlijk tuinieren'

NEEDE - De Boekenweek (van 10 tot en met 18 maart) staat dit jaar in het teken van de natuur. Als startsein van deze week geven Kevin Collins en Anke Hollink (allebei van het IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) op zaterdagmorgen 10 maart een presentatie over 'Natuurrijk tuinieren'. Ook wordt er aandacht besteed aan de vleermuis. De presentatie begint om 10.00 uur en is in de Bibliotheek Neede (Oudestraat 36). De toegang is gratis.

Neede is een dorp vol natuur. En Neede staat bekend als vleermuisdorp. Het IVN kan er alles over vertellen. Deze organisatie laat jong en oud de natuur beleven. Kevin Collins en Anke Hollink zijn gediplomeerd IVN Natuurgidsen. Kevin weet als lid van de vleermuisgroep veel te vertellen over de leefwijze van dit mysterieuze zoogdiertje. Anke neemt aanwezigen tijdens een presentatie mee in het natuurrijk en diervriendelijk tuinieren. Zowel de Bibliotheek als 'De Kamer van Kramer' heeft over deze onderwerpen verschillende boeken klaarliggen.

Win een boekenpakket
In de Bibliotheek staat een echte boom waar men bladzijden aan kan hangen. Schrijf op een blad(zijde) wat het favoriete boek of tijdschrift is en maak kans op een boekenpakket, beschikbaar gesteld door 'De Kamer van Kramer'. De blad(zijden) zijn verkrijgbaar bij De Kamer van Kramer en bij de Bibliotheek Neede.


Sfeer van weleer bij de Needse PCOB

NEEDE - Op 13 maart gaan de leden van de PCOB Neede en omstreken terug in de tijd. Tineke van de Werf is de gids op deze middag. Voor de pauze wordt er een film vertoond; 45 minuten lang, over historische kleding. Locatie van de bijeenkomst is gebouw Diekgraven ( achter de grote kerk ), aanvang is 14.15 uur en rond 16.45 uur wordt de middag afgesloten. Ook toekomstige leden zijn van harte welkom.

Na de pauze gaan de leden zelf aan de slag. In groepjes zal men moeten uitzoeken om welke historische voorwerpen het gaat die de leden aangeboden krijgen.
Telkens zal Tineke de gebruiksvoorwerpen achteraf bespreken.
Kortom, een actieve middag waar aanwezigen samen naar de antwoorden gaan zoeken.

Ook zal deze middag een toelichting worden gegeven over de voortgang van het gesprek tussen de lokale KBO en PCOB, teneinde te komen tot één organisatie.
De werkgroep van de PCOB, de lokale belangenbehartiging 50-plusser, zal verslag uitbrengen van haar gesprek met de Welzijnsraad in Berkelland.
Wonen in een seniorenvriendelijke omgeving in Berkelland komt hier zeker aan de orde: dicht in de buurt van de noodzakelijke voorzieningen voor senioren.
Verder zal er een toelichting worden gegeven over het gesprek met het Voormekaarteam; bereikbaarheid, digitalisering en afhandeling van de afspraken.