Beweeg zeker. Foto: PR Sport Federatie Berkelland
Beweeg zeker. Foto: PR Sport Federatie Berkelland Foto:

Roken op tribune bij SP Neede verboden

NEEDE - Op steeds meer plaatsen geldt een rookverbod. In de Tabaks- en Rookwarenwet is opgenomen dat een rookverbod geldt in onder andere overheidsgebouwen en in gebouwen in speciale sectoren van de maatschappij. Sportverenigingen vallen hier ook onder en er mag dus niet gerookt worden. Een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen is de sportvereniging. Vaak wordt hier buiten nog gerookt, zoals langs de lijn. Het is moeilijker voor kinderen om roken te weerstaan als anderen om hen heen roken. Rookvrije sportterreinen dragen bij aan een rookvrije generatie. Vanaf heden, mag er ook niet meer gerookt worden op de tribune van Sportpark 't Haantje. "Sporten is gezond, roken past daar niet bij", is de mening van de vereniging.


Valpreventietraining
Beweeg Zeker van start

BERKELLAND - In maart start de Sport Federatie Berkelland met het programma Beweeg Zeker, een valpreventieprogramma voor alle 65-plussers uit de gemeente Berkelland. Vallen is één van de grootste gezondheidsrisico's binnen deze doelgroep. Van de zelfstandig wonende 65-plussers valt ongeveer 30% tenminste één keer per jaar. Van ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis is dit zelfs 50%. Valincidenten kunnen grote lichamelijke gevolgen met zich meebrengen. Een val kan leiden tot botbreuken en/of verminderd (zelfstandig) functioneren. Daarnaast kunnen psychosociale klachten ontstaan. De angst om nog een keer te vallen neemt toe waardoor men onzeker wordt bij bewegen en hierdoor minder mobiel wordt.

Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' wordt tijdens het programma Beweeg Zeker ingegaan op het beïnvloeden van de meest voorkomende risicofactoren van vallen. Gedurende twaalf weken gaan deelnemers één uur per week werken aan bewustwording, kennis en vaardigheden rondom het voorkomen van een val.
Onderdelen binnen het programma zijn: kracht- en balansoefeningen, opvangen van een val en opstaan na een val. De deelnemers worden gestimuleerd om ook thuis actief aan de slag te gaan. Iedere deelnemer krijgt een cursusboek waarin voor elke week thuisopdrachten zijn opgenomen. De trainingen worden gegeven door medewerkers van de Sport Federatie Berkelland, in samenwerking met verschillende fysio- en ergotherapeuten uit de gemeente.
De inhoud staat in grote lijnen vast maar wordt in de uitvoering aangepast aan de individuele deelnemer. Hierdoor kan iedereen meedoen ook als iemand een rollator of een ander hulpmiddel gebruikt. Een groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers. Voor 12 trainingen, een cursusboek en een kopje koffie/thee na afloop zijn de kosten 48 euro per persoon.
De cursus gaat van start in Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo eerst met een informatiebijeenkomst. Twee weken later begint dan de eerste les.

Opgeven of meer informatie
Opgeven kan door te mailen of te bellen naar de Sport Federatie Berkelland. Of kom naar één van de vier informatiebijeenkomsten.
info@sportfederatieberkelland.nl / 0545 – 476727.

In Borculo is de cursus bij Het Hof, Adres: Hoflaan 3-5. Tijdstip: donderdag 10.30 uur tot 11.30 uur. Start is 22 maart. Vooraf is een informatiebijeenkomst op donderdag 8 maart
In Neede zijn de bijeenkomsten bij Fit & Fysio, Buizerdstraat 1b. Start van de cursus is op 20 maart. Tijdstip: dinsdag 15.30 uur tot 16.30 uur. Informatiebijeenkomst is op dinsdag 6 maart.
In Eibergen is de cursuslocatie Fysio-Eibergen, Nieuwstraat 4-6. Tijdstip: woensdag 10.45 tot 11.45 uur. De cursus start op 21 maart. De informatiebijeenkomst is op woensdag 7 maart
In Ruurlo is de locatie: Het Kulturhus, Nieuwe Weg 5. Tijdstip: donderdag 15.30 uur tot 16.30 uur. Start: vanaf 22 maart. Informatiebijeenkomst: donderdag 8 maart.