Prins Niels van Neede krijgt een geschenk van de Soaltkloet'ns, het zoutblok. Foto: Rob Weeber
Prins Niels van Neede krijgt een geschenk van de Soaltkloet'ns, het zoutblok. Foto: Rob Weeber Foto:

Toafel'n met NCG De Vlearmuze

NEEDE - "Wie'j doot d'r nog ene met de jas an" is het motto van de huidige hoogheden van N.G.C. De Vlearmuze prins Niels en adjudant Reinald. Het motto verwijst naar het allerlaatste biertje van een carnavalsavond, waarin het afscheid nog even wordt uitgesteld. Zover was het zondagmorgen 11.00 uur in residentie De Olde Mölle nog niet toen iedereen zich voor het toafel'n opmaakte. De naam doet vermoeden dat het met een carnavalsdiner te maken heeft, maar niets is minder waar. Toafel'n is de jaarlijkse ontmoeting met diverse carnavalsverenigingen uit de omgeving aan het begin van de belangrijkste carnavalsweek waarin de sleuteloverdracht plaatsvindt.

Door Rob Weeber

Het feest wordt al 27 jaar georganiseerd door de ceremoniemeesters van de Prinsengarde van N.G.C. De Vlearmuze. Dit jaar waren dat Wilco Strijbos, Ruud ten Hoopen en Mans Koster. De laatste is er vanaf het begin bij en neemt dit jaar afscheid.
Het feest begon met het uitreiken van de Vlearmuzeonderscheiding "De Jas" aan alle collega-hoogheden, zo genoemd naar het motto van de prins en adjudant. Ludiek moment was de overhandiging van het geschenk van de Boekelose Soaltkloet'ns aan prins Niels ter ere van hun eerste opwachting in Neede. Het was een zwaar blok zout dat plechtig om zijn nek werd gehangen. Hij kon niet anders dan dankbaar een buiginkje maken voor dit bijzondere gebaar. Vanaf dat moment nam niemand het nog met een korreltje en begon het inluiden van alle hoogheden in de zaal. Achtereenvolgens werden de hoogheden van de Reetkwakers uit Rietmolen, Bacchus en de Waterrotn uit Eibergen en De Vlearmuze uit Neede naar de feestzaal begeleid door de dansmarietjes en de Vlearmoesband. N.G.C. De Vlearmuze voorzitter Ria Ruiterkamp verwelkomde iedereen, waarna "Hallo allemaal…" werd gezongen en het feest kon beginnen. De muzikale leiding was in handen van de Edelweisskapelle uit Gelselaar. Naast feest en muziek was er ook dans en zang. Onder meer traden alle leeftijdsgroepen van de dansmarietjes op. In totaal waren er zo'n 250 genodigden onder de 400 aanwezigen. Het toafel'n wordt door sommigen als de gezelligste carnavalsmiddag beschouwd.
Vanaf maandag begon de carnavalsweek met het keuren van de wagens voor de optocht. Op woensdag is het Kleintje Gala en op donderdag Carnaval zonder beperkingen. Vrijdag is er scholencarnaval, etalagekeuren en de jongerenavond. Zaterdag wordt de sleutel van het dorp overhandigd en vinden de kinderoptocht en het kindercarnaval plaats. 's-Avonds is de Bonte carnavalsavond. Zondag is de grote optocht en Rosenmontag het dweilen. Op dinsdag tenslotte volgt het haringhappen en de teruggave van de sleutel. Kortom, het carnaval in Neede is veelzijdig, geëngageerd en voor iedereen van jong tot oud.

Prins Niels van Neede krijgt een geschenk van de Soaltkloet'ns, het zoutblok. Foot: Rob Weeber