Afscheid van de leerlingen, een emotioneel moment voor José Visschedijk. Foto: Rob Weeber
Afscheid van de leerlingen, een emotioneel moment voor José Visschedijk. Foto: Rob Weeber Foto:

José Visschedijk neemt afscheid van Kardinaal Alfrinkschool

NEEDE - 'José is het gezicht van de school'. Dit citaat komt van de directeur van de Kardinaal Alfrinkschool in Neede, Ruud Leuverink. Een groter compliment is haast niet mogelijk voor juf José (1954) die 42 jaar in het vak zat, waarvan 37 jaar bij de Kardinaal Alfrinkschool.

Door Rob Weeber

Ze werd als kleuterleidster opgeleid aan de kweekschool in Enschede en begon haar carrière in haar woonplaats Delden. Na ruim vijf jaar maakte ze de overstap naar Neede en begon als hoofd van de kleuterschool Bambi. Hoewel zij in een een gebouw zaten, waren de kleurschool en de lagere school nog gescheiden van elkaar. Pas in 1980 integreerde het tot een basisschool en vanaf dat moment werd José leerkracht onderbouw.
Ze heeft veel ontwikkelingen meegemaakt in het onderwijs. Door bijvoorbeeld een nieuwe leerweg voor alle acht groepen is er tegenwoordig veel meer projectmatige samenwerking tussen de klassen onderling. Ook wordt er meer naar het individu gekeken. Kinderen hebben talenten en vaardigheden en deze worden zo vroeg mogelijk in beeld gebracht. Het gaat dus niet alleen om kennis en prestatie. Bovendien is het voor de ouders ook leuk om te ervaren waar de talenten van hun kind liggen. Echter, het kind mag ook kind blijven. José heeft twee generaties in de klas gehad. Kinderen van toen hebben nu zelf kinderen op de school. Dat maakt dat ze iedereen kent en iedereen haar kent. Ze was ook zeker geliefd bij de ouders. Toen ze vijftig werd, boden zeven als Sara verkleedde ouders haar een lunch aan. Het is de saamhorigheid tussen kinderen, ouders en school die ze altijd nastreefde. En nu mag ze met prepensioen en verliest de school een leerkracht die vanuit de kinderen dacht en enorm betrokken was bij alles wat ze deed. Gelukkig is ze af en toe nog beschikbaar als invalskracht. Maar daarnaast zal er voldoende tijd overblijven voor haar hobby's, zoals fotografie, fietsen en de zangles. Met name op dat laatste verheugt ze zich enorm.