Geen spectaculaire ommezwaai afvalbeleid

BERKELLAND - Berkelland heeft zich ten doel gesteld in 2030 energieneutraal te zijn. Het energieverbruik wordt daar waar mogelijk verminderd terwijl er tegelijkertijd ook zo veel mogelijk energie zelf wordt opgewekt. Ook het afvalbeleid gaat veranderen. Afval wordt meer gescheiden en waar mogelijk wordt afval gerecycled. De buurgemeenten zijn wat dat betreft een stuk verder dan Berkelland. Het streven is om de hoeveelheid restafval in de grijze container, vol met waardevolle grondstoffen, drastisch terug te brengen.

Door Rob Stevens

De gemeenteraad besprak afgelopen dinsdag het door wethouder Joke Pot in dat licht verdedigde plan 'Van Afval naar Grondstof'. Uit de sorteeranalyse over 2015 blijkt dat van de 252 kilogram uit de grijze bak er nog zo'n 189 kilogram herbruikbaar is. Dat moet veranderen. Dit betekent concreet dat Berkelland in 2020 niet meer dan 100 kilogram restafval per inwoner wil inzamelen en een afvalscheiding van meer dan 75% realiseert. Dat uitgangspunt wordt door iedere fractie in de raad wel gedeeld. Maar door een reeks aan amendementen en moties tijdens de raadsvergadering veranderde het oorspronkelijk plan toch aanzienlijk. Het raadsvoorstel dat er lag was conform de wens van een groot deel (71%) van de ruim 1800 inwoners die een enquête met betrekking tot deze materie hebben ingevuld. Het daarop gestoelde scenario houdt in dat grijs afval één per vier weken wordt ingezameld in een kleine container van 140 liter of een grotere van 240 liter. De keuze voor een kleine grijze container is financieel wel aantrekkelijker, de scheider wordt zo beloond. PMD inzameling geschiedt eveneens één keer per vier weken in een grote of kleine container (nu per plastic zak) en GFT wordt één per twee weken ingezameld in een grote of kleine groene container; óók in het buitengebied. Dat was althans het voorstel aan de raad. Het idee was afval zo veel mogelijk te scheiden bij de bron. Vooral omdat machinale nascheiding van afval als mogelijkheid bij afvalverwerker Twence nu nog niet mogelijk is. De VVD kwam met een motie onderzoek te doen naar de mogelijkheden van machinale (na)scheiding.
Op welke termijn en tegen welke kosten dit wel kan. Deze vorm van afvalscheiding schijnt aanzienlijk minder kosten met zich mee te brengen dan het gebruik van meerdere containers bij scheiding 'bij de bron'. Met dat onderzoek in het vooruitzicht vond het CDA invoering van een container met oranje deksel nu niet nodig. Het huidige systeem met om de week opgehaalde plastic zakken voor PMD afval voldoet voorlopig.
De PvdA denkt dat scheiding bij de bron inwoners wel bewust maakt van de noodzaak van afvalscheiding. Het afvalplan beoordeelde de fractie als visieloos, een vorm van 'u vraagt wij draaien (volgens de uitkomsten van de enquête)'. De raad is ervan overtuigd dat het anders moet. Dat inwoners dat wellicht ook vinden, daar is men minder van overtuigd. D66 kwam met een motie voor het opstellen van een (communicatie)plan dat de bewustwording van de noodzaak van afvalscheiding bij inwoners van Berkelland moet versterken. De optie voor een milieustraat van GroenLinks en PvdA haalde het niet. De recyclingcontainers bij supermarkten en kringloopcentra als Bohero en Aktief voorzien daar volgens de andere fracties al in.
Een grote grijze container bij huis wordt duurder dan een kleinere en deze containers worden nog maar eens in de vier weken geleegd. De groene container in het buitengebied wordt weer ingevoerd. Er komt op korte termijn een onderzoek naar de mogelijkheden van scheiding van afval bij de afvalverwerker. En er komt een plan van aanpak om het besef van de noodzaak van afvalscheiding bij inwoners te versterken.


Rally voor Villa Achterstraat

ACHTERHOEK - Ronde tafel Lochem houdt op zaterdag 17 maart aanstaande een winterrally. Deze rally is toegankelijk voor iedereen en is geheel verzorgd. Deelname is inclusief lunch, snack en borrel. De Achterhoek is het decor voor de rit. Om 12 uur verzamelen de deelnemers zich bij Erve Brooks in Gelselaar en rond 18.00 uur komen de rijders aan in Lochem. Aan de rally is een goed doel verbonden. Het goede doel is Villa Achterstraat. Dit is een crisisopvang in Lochem voor kinderen van 2 tot en met 18 jaar. Kinderen die tijdelijk of permanent niet meer in hun ouderlijk huis kunnen wonen bieden zij een veilig en warm onderkomen, waar structuur en huiselijkheid voorop staat. Villa Achterstraat wil graag verbouwen zodat de faciliteiten voor de opvang van de jongere kinderen beter zijn. Zo hoeven de jongere kinderen niet altijd in contact te komen met de dagelijkse perikelen van de puberende medebewoners. Voor de verbouwing zijn financiële middelen nodig en daar wil de Ronde tafel Lochem zich graag voor inzetten middels het organiseren van deze winterrally. Voor deelname zijn er geen eisen voor de auto. Kosten bedragen 105 euro per equipe van twee personen. Voor meer informatie of opgave kijk op www.facebook.com/rondetafel.lochem.75 of mail: rt105lochem@gmail.com.


Eerste en tweede prijs voor Heleen

EIBERGEN - Heleen Geessink heeft zondag met haar pony Chico's Mistique een goede dressuurwedstrijd gereden in Gendringen. Ze reed twee nette proeven in de klasse B-DE die door de jury gewaardeerd werden met 192,5 en 196 punten. Zij behaalde met deze scores een eerste en tweede prijs. Heleen komt uit voor PC De Berkelruiters.