Andries Holtslag was een van de zestien biljarters die vorige week in actie kwamen in aanloop naar de finale die afgelopen zaterdag plaatsvond. Foto: Jan Hendriksen
Andries Holtslag was een van de zestien biljarters die vorige week in actie kwamen in aanloop naar de finale die afgelopen zaterdag plaatsvond. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Biljartkampioenschappen in Ruurlo en Barchem

RUURLO/BARCHEM – In zowel Ruurlo als Barchem staat de maand december ook weer volop in het teken van de plaatselijke biljartkampioenschappen. In Ruurlo en Barchem lopen de kampioenschappen (libre) voor inwoners en oud-inwoners van beide dorpen namelijk bijna parallel aan elkaar. In Barchem vindt het kampioenschap voor het twaalfde achtereenvolgend jaar plaats. Ruurlo was aan haar zesde editie toe. In Barchem verdedigt Michiel van der Goor zijn titel. In Ruurlo probeert Frits Wissink zijn titel van vorig jaar te prolongeren.

Door Jan Hendriksen

Eind november werd in Ruurlo onder leiding van organisator Frits Berendsen namens de Ruurlose biljartverenigingen een begin gemaakt met het kampioenschap dat op vier biljarts op in totaal twaalf speelavonden en op een finaledag in de grote zaal van café-restaurant De Tapperij plaatsvond. In Barchem is de feestzaal van HCR In de Jager op eveneens vier speeltafels vanaf begin december de speellocatie. Het toernooi in Barchem wordt georganiseerd door biljartvereniging De Groene Jager. In Ruurlo werden de finalewedstrijden zaterdagmiddag 22 december gespeeld. De finalewedstrijden in Barchem worden op zondagmiddag 30 december afgewerkt, vanaf 12.30 uur. Het wedstrijdverloop in Barchem is te volgen via www.biljartpoint.nl onder onderlinge competities/Barchems Biljart Kampioenschap 2018. Namen in Ruurlo 56 biljarters deel aan het toernooi. In Barchem hadden zich 84 deelnemers ingeschreven voor het kampioenschap. Naast bijna tachtig mannen schreven zich in Barchem ook drie vrouwen en enkele junioren in voor het kampioenschap. De deelname in Ruurlo was iets geringer dan vorig jaar toen het kampioenschap nog zeventig deelnemers telde. In Barchem stabiliseert de deelname zich al jaren. De elf voorgaande jaren in Barchem telde evenals dit jaar 84 deelnemers die werden onderverdeeld in twaalf poules. De editie in Barchem kent in tegenstelling tot voorgaande jaren geen speciale vrouwen- en jeugdklasse. Daarvoor was de belangstelling dit jaar te gering.

Tussenronden
In de afgelopen weken/dagen vonden zowel in Ruurlo als Barchem de tussen ronden plaats. Vorige week maandag-, dinsdag- en donderdagavond vonden de laatste poulewedstrijden in Ruurlo plaats. Verdeeld over twee poules streden zestien biljarters voor de kwart-, halve -, en finalewedstrijden die afgelopen zaterdag plaatsvonden. In poule A streden Remco Florijn, Jos Rouwhorst, Jan Lievestro, Frits Wissink, Tom de Jong, Hans Kox, Willem Eekelder en Andries Holtslag zich voor deze knock-out fase. In poule B kwamen Herman Florijn, Wim Arentsen, Arie Bonnink, Frits Bats, Martin Voskamp Gerrit ten Arve, Gertie Coerman en Jan Ras uit voor de finalemiddag.

Slotdag
Bij het ter perse gaan van deze editie van Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo – Ruurlo waren de uitslagen van de finalepartijen in Ruurlo nog niet bekend. Zie hiervoor de eerste volgende editie die op dinsdag 8 januari verschijnt. In Barchem vinden op donderdagavond 27 en vrijdagavond 29 december de halve finales plaats waarvoor zich dertig biljarters hebben geplaatst. Verdeeld over zes poules van vijf personen plaatsen de winnaars van elke poule zich voor de finalepoule waarin iedereen tegen elkaar speelt. In de editie van dinsdag 8 januari wordt eveneens verslag gedaan van de slotdag van het Barchems Biljart Kampioenschap (BBK).