Henk Markering (r) en Niels Sies van de PCOB Neede. Foto: Rob Weeber
Henk Markering (r) en Niels Sies van de PCOB Neede. Foto: Rob Weeber Foto:

PCOB wil meer op resultaat gerichte ouderenzorg

BERKELLAND - Landelijk gezien is de KBO-PCOB de grootste ouderenbond met 250.000 leden. De bond maakt zich sterk voor volwaardige participatie voor ouderen in de samenleving. In Berkelland is de PCOB Neede e.o. al ruim 25 jaar actief. Zij vertegenwoordigt 300 leden, afkomstig uit Neede, Borculo, Haarlo, Geesteren, Gelselaar. De Needse PCOB maakt zich ondanks de positieve inzet van de gemeente in het kader van de Wmo zorgen over de volwaardige participatie van ouderen in de lokale samenleving.

Door Rob Weeber

Aan tafel zitten Henk Markerink, voorzitter van de Needse PCOB en Niels Sies, secretaris van een van de werkgroepen, de 'lokale belangenbehartiging 50+'. Zij willen een krachtig signaal aan de politiek afgeven dat er nog voldoende werk binnen het sociale domein is als het om ouderen gaat. "De PCOB is een actieve club", begin Markerink. "We hebben diverse werkgroepen waarin zo'n 30% van de leden participeren. Neede kent zelfs een eigen ombudsman, Fred Agterhuis. De werkgroep Lokale Belangenbehartiging 50+ is een veelkleurige werkgroep met tien leden van diverse signatuur. Deze werkgroep houdt zich voornamelijk met het sociale domein bezig. Om de belangen van onze leden optimaal te kunnen behartigen, participeren we in diverse, door de gemeente georganiseerde gespreksgroepen en hebben we meerdere keren per jaar contacten met de Voormekaar-teams, de Welzijnsraad, wethouders en politieke partijen. Dat is belangrijk, want je moet het samen doen. Maar daar zit tegelijkertijd een gevaar aan, namelijk dat onze boodschap als het ware 'verdund' wordt. We willen juist nog directer betrokken zijn. Dat vraagt een rechtstreekse benadering van de beleidsmakers waarmee we positief kritisch in debat kunnen over datgene wat onze achterban ervaart."

Zorg over keukentafelgesprek
Een van de zorgpunten van de PCOB is het zogenaamde keukentafelgesprek. De PCOB is van mening dat er door de teams te weinig doorgevraagd wordt naar de werkelijke hulpvraag en bepleiten meer training met behulp van videobeelden. "Een traplift installeren bijvoorbeeld lijkt een mooie oplossing voor iemand die slecht ter been is, maar de echte vraag is misschien wel of de woning en/of locatie ervan niet ongeschikt is geworden. Verhuizing naar een seniorenwoning op een plek waar meer toegang tot de gemeenschap is, kan de oplossing bieden voor zowel een aangepaste woning als eenzaamheid." Rapportage aan de gemeente moet dus daarom gaan.

'We willen nog directer betrokken zijn als het gaat om ouderen-vraagstukken'

Helaas wordt er volgens de PCOB te weinig aan huisvesting gedaan. "De demografische ontwikkelingen zijn inmiddels achterhaald, maar daar is in de praktijk nog weinig van te zien. Een ander punt van zorg is de digitalisering van de samenleving, welke afstand schept. Een enquĂȘte onder de leden leerde dat weliswaar 80% van de leden een pc bezit, maar slechts 5% daarvan bijvoorbeeld de gemeentelijke website bezoekt. De interesse in de lokale politiek is verminderd." De PCOB wil graag een 'smoelenboek' (niet alleen de naam van de beleidsmaker, maar ook een foto erbij; red.) in het Berkelbericht zodat de mensen kunnen zien wie er achter het beleid steekt. Zo ontstaat er meer binding en wordt de afstand tussen overheid en burger verkleind. Digitalisering mag niet ten koste van menselijk contact gaan.

'Senior zijn' naar voren halen
Markerink wijst op de noodzaak om het 'senior zijn' naar voren te halen. "We moeten eerder inspelen op de gevolgen van het ouder worden en niet wachten totdat een hoge leeftijd is bereikt en het wellicht te laat is. Daar kan en moet de gemeente een actievere rolspelen en daar wil de PCOB graag bij helpen."

Desgevraagd laat de gemeente in haar reactie weten over verschillende onderwerpen een prettig contact met de ouderenbond te hebben. Zij beschouwd de PCOB als 'een belangrijke en kritische gesprekspartner'. Wat de Voormekaar-gesprekken betreft, houdt de gemeente altijd een kritische blik naar zichzelf. Scholing van de medewerkers is regelmatig aan de orde en de kwaliteit van de gesprekken wordt herhaald getoetst. Verder staat zij altijd open voor signalen, vanuit PCOB of van anderen, uit het sociale domein indien bijvoorbeeld de geboden hulp niet overeenkomt met de daadwerkelijke vraag. Uitgangspunt van het beleid is het verder helpen van de inwoners. Wat de huisvesting betreft, heeft de gemeente een voorwaardenscheppende taak, maar is zij geen bouwheer. Doel is wel dat er vraaggestuurd gebouwd wordt. Daarbij is de input van zorginstanties onontbeerlijk.