Jan Vayne en Irene Venderbosch bij de vleugel die men graag wil aanschaffen. Foto:Louis Swart.
Jan Vayne en Irene Venderbosch bij de vleugel die men graag wil aanschaffen. Foto:Louis Swart.

Irene Venderbosch en Jan Vayne oogsten applaus

RUURLO – De KunstKring Ruurlo en het Vleugelfonds Ruurlo organiseerden een concert in de Dorpskerk, dat plaatsvond op zondag 30 september. Eigenlijk waren het twee concerten. Vóór de pauze speelde Irene Venderbosch het stuk 'Musica Callada' dl. 1 en 2 van de Catalaanse componist Frederico Mompou. Na de pauze improviseerde Jan Vayne op aangeven van de bezoekers.

Er was in de Dorpskerk voor een verrassende opstelling gekozen. De ruim 120 bezoekers zaten in een halve cirkel rond de vleugel. Daardoor had iedereen goed zicht op de pianisten. Er waren waarderende woorden voor deze opstelling. 'Musica Callada' betekent verzwegen muziek. Componist Mompou heeft het stuk in zestien kleine stukjes 'geknipt', vaak heel verschillend van sfeer, waardoor er sprake was van veel afwisseling. De Ruurlose Irene Venderbosch is gegrepen door deze muziek. Zij wilde haar gevoel graag met de bezoekers delen. Daarin is zij goed geslaagd. Dat was te merken aan het geconcentreerde luisteren tijdens haar optreden en het uitbundig applaus na afloop. Jan Vayne is bijna het andere uiterste. Waar Irene Venderbosch heel ingetogen speelt, is Vayne juist heel expressief. Hij nodigt het publiek uit om met verzoeknummers te komen waaraan hij dan zijn eigen interpretatie geeft. De wisselwerking tussen pianist en publiek is stimulerend. Het kleine uurtje van zijn optreden vloog voorbij. Hij moest snel weg naar een volgend optreden waardoor er geen tijd meer was voor toegiften. Hij beloofde een keer terug te komen om dat goed te maken. Jan Cayne had waarderende woorden voor de prachtige vleugel in de Dorpskerk. "Zorg, dat je hem hier houdt", zei hij. Het Vleugelfonds Ruurlo spaart nog voor de aanschaf van deze vleugel. Giften zijn nog steeds welkom.


www.pknruurlobarchem.nl


Projectkoor voor 'A Festival of Lessons and Carols'

RUURLO – In Engeland is de traditie ontstaan om in de kersttijd een 'A Festival of Lessons and Carols' te houden. Een dienst waarin een aantal lezingen en kerstliederen klinken. Ook in Nederland wordt dat steeds meer een traditie. Dit jaar gaat de Cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo - Barchem zo'n 'festival' ook organiseren.

Dirigent Dirk Zwart van de Cantorij heeft een bewerking gemaakt van veertien Engelse kerstliederen op Nederlandse teksten van Sytze de Vries, voor koor, orgel en aanwezigen. De orgelbegeleiding is in handen van Gerard Wesselink. "Wij gaan dat doen op projectkoor-basis. Dat betekent dat wij zangeressen en zangers vragen om mee te doen met de Cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem bij de uitvoering van A Festival of Lessons and Carols", aldus Rijk Sprong van de Cantorij. De repetitietijd zal zijn op vrijdagavond.

Begin van de repetities 19 oktober van 20.15 tot 21.30 uur. De uitvoering is gepland op zondagmiddag 16 december. Locatie: Dorpskerk Ruurlo. Aanvang 19.00 uur. Inlichtingen en opgeven om mee te zingen bij Jannie of Rijk Spronk, tel. 06 51555467. Informatie over muziek en een eigen bijdrage wordt ter zijner tijd bekend gemaakt.