Jeugdtrainers vv Reünie krijgen SFB basiscursus training geven

BERKELLAND - Dinsdag 25 september verzorgde de Sport Federatie Berkelland (SFB) de Basiscursus Training Geven voor jeugdtrainers van voetbalvereniging Reünie in Borculo. Begin september heeft de SFB de cursus aangeboden aan jeugdtrainers van verschillende sportverenigingen. VV Reünie heeft de SFB vervolgens gevraagd een aparte avond te organiseren voor haar jeugdtrainers op hun eigen accommodatie.

Trainingen bij clubs worden vaak gegeven door vrijwilligers die over onvoldoende kennis beschikken om dat naar behoren uit te voeren. Het blijkt voor verenigingen steeds lastiger om de juiste personen te vinden die dat wel zouden kunnen. Als jeugdtrain(st)er wordt meer gevraagd dan 'even' een training verzorgen. Je kunt als goedwillende ouder of jeugdtrainer wel je diensten aanbieden maar dat wil niet zeggen dat je ook geschikt bent. Tijdens de Basiscursus Training Geven bieden Wout Klein Goldewijk en Quenda Kuitert, beide vakleerkracht bewegingsonderwijs en werkzaam bij de SFB, jeugdtrainers basistips en handvatten om hun trainingskennis te vergroten.

De cursus is een afwisseling van theorie en praktijk en start met een praktijkdeel op het veld. Hierbij geeft de SFB trainer diverse voorbeelden die iedereen herkent maar die zeker niet de juiste zijn. Denk aan het inleven in de belevingswereld van kinderen, de niveauverschillen in de groep, de omgang met elkaar, de houding van de trainer etc. Als afsluiting van dit eerste praktijkdeel worden de goede voorbeelden in de groep besproken.

Daarna laten de SFB-trainers aan de hand van een presentatie zien hoe je als trainer goed om kunt gaan met een groep. De tips 'praatje, plaatje, daadje' en 'complimenteer van veraf en corrigeer van dichtbij' kunnen deelnemers direct daarna bij het tweede praktijkdeel op het veld toepassen en ervaren. Aan het eind van de avond krijgen trainers de gelegenheid om vragen te stellen over hun eigen trainingen en persoonlijke situatie. Een belangrijk onderdeel hierin blijkt het (juist) informeren en betrekken van ouders van jeugdleden bij het team. Ook hiervoor heeft de SFB nuttige en praktische informatie aangeboden. De jeugdtrainers waren enthousiast over de avond en gaven aan de ideeën en tips graag te willen uitproberen in hun eigen praktijk.

Wanneer er clubs zijn die deze basiscursus bij hun club willen organiseren om jeugdtrainers meer kennis, inzicht en handvatten te geven, dan kunnen zij contact opnemen met de SFB via info@sportfederatieberkelland.nl of 0545-476727.


www.sportfederatieberkelland.nl