Breneerhoeve: zowel opleiden als fokken van toppaarden. Foto: PR
Breneerhoeve: zowel opleiden als fokken van toppaarden. Foto: PR

Stoeterij Brennerhoeve timmert aan de weg

'Fokkerij en opleiden van jonge paarden gaan hand in hand'

RUURLO – Ooit vormde de prachtig gelegen 'hoeve' net tegen de bebouwde kom van Ruurlo richting Borculo de locatie voor een boomkwekerij. Maar sinds een jaar of tien zijn er tientallen paarden te vinden toen de familie Van Bommel vanuit Rotterdam er met hun 'stoeterij' neerstreek. 'Stoeterij De Brennerhoeve' is sinds een kleine twee jaar in handen van Jurre van Bommel (28). Zijn vriendin Isabelle van Straaten (25) uit het Overijsselse Den Ham werkt inmiddels ook op de stoeterij en heeft recent haar intrek genomen bij Jurre .

Door Jan Hendriksen

Op het bedrijf gaan fokkerij, het opleiden van jonge springpaarden en het uitbrengen tot internationaal niveau hand in hand. Recent behaalde Jurre van Bommel met zijn negenjarige ruin Edmond een zeer succesvolle vierde plaats op een groot internationaal drie sterren Grand Prix in het Zwitserse Verbier. Isabelle van Straaten nam afgelopen weekeinde deel aan de Hippiade (Nederlands kampioenschap) in Ermelo met haar elfjarige merrie Call Me in de zwaarste categorie (ZZ). Met het springpaard debuteerde ze in Verbier, Stoeterij De Brennerhoeve is vernoemd naar de eerste fokmerrie van de familie Van Bommel: Brenner. Zij bracht de twee zeer talentvolle nationale springpaarden Kilimanjaro (v. Burggraaf) en Milky Way (v. Gershwin) voort, Op de Brennerhoeve worden door Jurre van Bommel, Isabelle van Straaten en medewerkster Kelly Bannink uit Barchem jonge kwaliteitsvolle springpaarden opgeleid tot volwaardige springpaarden die op hoog niveau zowel nationaal als internationaal acteren in de sport. De paarden worden zelf gefokt of op jonge leeftijd aangekocht en zijn voor een deel in eigendom of gedeeltelijk in eigendom. "Niet het snelle succes maar een gedegen opleiding waarbij het paard de tijd krijgt om tot zijn volledige potentieel te komen staat bij ons voorop", zo laat Jurre van Bommel weten als we een rondgang maken langs de verschillende stallen en 'buitenbakken' van de stoeterij. "Onze doelstelling is ook om binnenkort een binnenbak te realiseren. De vergunning hiervoor is binnen en de tekeningen liggen voor de bouw klaar", zo vertelt Isabelle die sinds begin dit jaar als instructrice actief is voor de Landelijke Rijvereniging (LR) en Ponyclub (PC) Ruurlo waar zowel Jurre als Isabelle lid van zijn. De paardensport is haar evenals Jurre ook met de paplepel ingegoten.

Erkend leerbedrijf
Jurre van Bommel Sporthorses zoals de stoeterij officieel te boek staat is een erkend leerbedrijf en lid van de Vereniging Sportpaardenhandel Nederland (VSN) en Dutch Breeders Foundatio of Showjumpers (DBFS). Via deze handelskanalen vertoeven momenteel vier Arabieren uit de Verenigde Arabische Emiraten op de Brennerhoeve om de fijne kneepjes van de fokkerij en het opleiden van jonge paarden te leren. Een van hen heeft zelfs een van zijn paarden naar Ruurlo over laten komen om onder meer aan de Hippische Week van LR en PC Ruurlo, die in juli plaatsvond, deel te kunnen nemen.

Fokkerij
Een van de belangrijkste facetten van Stoeterij De Brennerhoeve is de fokkerij. Veel van de paarden die door Jurre van Bommel zijn opgeleid en inmiddels over de hele wereld op hoog niveau in de springsport lopen zijn door de familie Van Bommel gefokt. Hoewel zij eigenlijk nog maar relatief kort actief zijn in deze tak van sport, zijn er toch al mooie resultaten behaald door de fokproducten. Enkele fokmerries hebben zelf hun sporen in de springsport al verdiend. Met Eiger B. beschikt De Brennerhoeve sinds kort zelfs ook over een eigen Anglo European Studbook (AES) dekhengst.

Training
Ook is het mogelijk om kwaliteitsvolle springpaarden bij Jurre van Bommel in training te zetten waarbij het uitbrengen op wedstrijden vanzelfsprekend ook tot de mogelijkheden behoren. En zo kan het gebeuren dat Jurre met verschillende paarden aan de start verschijnt bij concoursen en Grand Prix wedstrijden. "Natuurlijk gebeurt alles in overleg met de eigenaar", zo laat Jurre tot slot weten, die evenals zijn vriendin Isabelle als gediplomeerd instructeur door het leven gaat als hij een oude bekende uit de omgeving van Rotterdam met een paardentrailer het bedrijfsterrein op ziet rijden. "Die komt helemaal speciaal vanuit het westen naar Ruurlo toe om hier zijn paarden te kunnen rijden. En dat is toch wel heel bijzonder."