Leden van de opbouwploeg van de Bollert Brons bij de nieuwe hindernis bomen met wortels. Links Luuk Hermelink. Foto: Rob Weeber
Leden van de opbouwploeg van de Bollert Brons bij de nieuwe hindernis bomen met wortels. Links Luuk Hermelink. Foto: Rob Weeber

Bollert Brons zestig jaar

GELSELAAR - Het wordt dit jaar de zestigste editie van Bollert Brons, Berkellands cross country-wedstrijd in het fraaie natuurgebied De Bollert bij Gelselaar. De Bollert Brons wordt dit jaar verreden op zaterdag 15 en zondag 16 september. Het hoofdterrein is gelegen aan de Haardijk.

Door Rob Weeber

Zoals altijd worden de wedstrijden georganiseerd door de Needse ruitervereniging De Pasruiters. Het jubileumfeest zal later op een andere plek gevierd worden, maar dat neemt niet weg dat er ook aandacht voor is tijdens de komende editie. Het parcours belooft weer spectaculair te worden, voorzien van veel nieuwe hindernissen. Bovendien is de route omgedraaid. De start is nu de finish en de finish de start. Anders ook is het weekend waarin de wedstrijden plaatsvinden, zaterdag 15 en zondag 16 september, een week eerder dan normaal. Dit jaar tekenen twee jonge, gediplomeerde parcoursbouwers voor de route, Luuk Hermelink en Robin Geerdink. Veteraan Harm Rexwinkel staat daarmee aan de zijlijn, maar blijft zeker betrokken. Hermelink is al weken druk met de opbouw en overal liggen paaltjes, boomstammen en andere delen van nog op te bouwen hindernissen. Hij wijst vooral op de waterbak. "In totaal hebben we 21 hindernissen in het veld, waarvan dit jaar de waterbak echt spectaculair is. De ruiters hebben meer 'rijlijnen' tot de beschikking, maar daarmee is de hindernis niet makkelijker, eerder complexer. Natuurlijk is er het alternatief van omrijden, maar dat kost veel tijd dit jaar. Naast de vernieuwde waterbak hebben we nog veel meer nieuwe hindernissen gebouwd, zoals de haspelsprong, een sprong tussen twee haspels door, de hooiruifsprong, bestaande uit de hoogslaper waarvanuit vorig jaar de start geschiedde, de duikercombi, bestaande uit een betonnen rioolelement en de bomen met wortels. Het leuke dit jaar is bovendien dat zowel de start, de waterbak, als de finish op het Vitens-hoofdterrein aan de Haardijk liggen. Samen met de Herfst Fair op beide dagen maakt het dat overzichtelijk en gezellig. Ook hebben we gemeend de routevolgorde te moeten omdraaien. Het leek ons leuk om nu eens 'andersom' te laten rijden."

Meer dan 400 deelnemers
De deelname is als vanouds. In de vijf ponyklassen B tot en met Z en de vier paardenklassen B tot en met M doen in totaal 400 deelnemers mee. Bij de pony's bovendien wordt het NK verreden. De indeling voor de zaterdag is B-paarden en pony's. Zondag zijn de oefencross en de start van de B t/m M paarden. De controleurs van de KNHS zijn al twee keer geweest. De laatste keer is de woensdag voorafgaand aan de Bollert. Dan moet alles in orde zijn. Ongetwijfeld is het dat ook en staat niets in de weg voor de doorgaans 4000 toeschouwers om naar spannende wedstrijden te gaan kijken.
Honden zijn zoals ieder jaar niet toegestaan.


Seniorenbeurs bij HCR Prinsen

BERKELLAND - Op vrijdag 5 oktober 2018 vindt de tweejaarlijkse Seniorenbeurs van de Seniorenraad Berkelland (SRB) plaats bij HCR Prinsen in Haarlo.

Dit jaar staat de beurs in het teken van Wonen en Zorg. Hiermee wil de SRB een vervolg geven aan de themamiddag van vorig jaar november over dit onderwerp en de serie van gesprekken die de Welzijnsraad en de SRB hebben gevoerd in alle grote kernen van onze gemeente en waar inwoners hun ideeën over het wonen in de toekomst konden uiten. Daarom zullen tal van organisaties en bedrijven die op het terrein van Wonen en Zorg actief zijn aanwezig zijn tijdens de Seniorenbeurs. Dit keer zal er een aparte ruimte worden ingericht waar presentaties zullen worden gegeven en waar korte video's worden getoond. Dat zijn bijvoorbeeld presentaties van een notaris tot korte trainingen en demonstraties op het gebied van valpreventie. Aan de hand van een 'demonstratiemuur' zal men laten zien welke acties senioren zelf kunnen ondernemen. Daarnaast is er een makelaar, maar ook op zorggebied zullen de nodige organisaties aanwezig zijn. Uiteraard worden de recreatiemogelijkheden en welzijn niet vergeten. Meer informatie volgt in een volgende publicatie. Voor vervoer naar de beurs kan men desgewenst gebruik maken van de Buurtbus, de Naoberbus of de Vlearmoesbus.