Uit handen van burgemeester Sebastiaan van 't Erve ontving Johan Saaltink (r) de Koninklijke Erepenning. Foto: Jan Hendriksen,
Uit handen van burgemeester Sebastiaan van 't Erve ontving Johan Saaltink (r) de Koninklijke Erepenning. Foto: Jan Hendriksen, Foto:

Koninklijke Erepenning voor Vereniging Contact Barchem

BARCHEM – Vereniging Contact Barchem ontving zaterdagmiddag tijdens het Barchems Feest ter gelegenheid van haar vijftig jarig bestaan van de vereniging uit handen van burgemeester Sebastiaan van 't Erve van de gemeente Lochem in de sportzaal van dorpshuis 't Onderschoer een Koninklijke Erepenning. De erepenning en de bijbehorende Koninklijke oorkonde werden overhandigd aan erelid Johan Saaltink (82) van Vereniging Contact Barchem Johan Saaltink was één van de oprichters van Contact.

Door Jan Hendriksen

Aan alle voorwaarden was door Contact Barchem voldaan om voor de Koninklijke Erepenning in aanmerking te komen. Een belangrijke voorwaarde is de onderlinge saamhorigheid waarvoor Vereniging Contact zorgt door zijn activiteiten en belangenbehartiging in Barchem en omstreken. "Veel mensen zijn betrokken geweest en zijn nog betrokken bij veel zaken die Barchem aangaan zodat het een bruisend en leefbaar dorp blijft", zo verklaarde burgemeester Sebastiaan van 't Erve tijdens de uitreiking van de Koninklijke Erepenning. Erelid Johan Saaltink die in 1968 aan de wieg van Contact Barchem stond toonde zich dankbaar en liet weten dat Contact van groot belang is voor Barchem. Vereniging Contact Barchem is een vereniging van en voor de inwoners van Barchem en Zwiep. Er zijn 1200 leden en 150 actieve vrijwilligers. Vereniging Contact Barchem organiseert veel sociale, culturele en feestelijke activiteiten voor jong én oud en het tussensegment zoals onder meer het Barchems Feest. Ook is de vereniging gesprekspartner voor overheden als de gemeente en de provincie. Werkgroepen bereiden deze inbreng namens Barchem en Zwiep voor en werken samen aan het Dorpsontwikkelingsplan. Het zijn de werkgroepen Barchem in Bloei, Energie, Jeugd, Sport, Recreatie en Toerisme, Verkeer en Veiligheid, Wonen en Voorzieningen en Zorg.

Een Koninklijke Erepenning kan worden gegeven aan verenigingen, stichtingen en instellingen die het 50-jarig bestaan of een volgende 25 jaar vieren. Koning Willem-Alexander brengt hiermee zijn waardering over voor de bijzondere verdiensten van in dit geval Vereniging Contact Barchem. Een waardering waarbij burgemeester Van 't Erve zich namens het gemeentebestuur van harte aansloot.

Na de uitreiking van de Koninklijke Erepenning werd door de jubileumcommissie van Vereniging Contact Barchem bestaande uit Gerry te Walvaart, Henk Lubberdink, Wilma van Wessel, Erik Goetheer en Willy Klokman een beeld onthuld als blijvende herinnering van de jubilerende vereniging aan de Barchemse bevolking. In opdracht van de jubileumcommissie had de Barchemse kunstenares Lineke Bosch-Heckman een beeld gemaakt voorstellende een groep mensen die de saamhorigheid en de verbindende factor van Contact Barchem uitbeeld. Het beeld zal binnenkort een permanente plek in dorpshuis 't Onderschoer krijgen.


Zonnebloem Barchem maakt reisje

BARCHEM – Door de vrijwilligers van de Zonnebloem afdelingen Barchem en Lochem wordt een reisje georganiseerd dat plaatsvindt op zondag 23 september. Vanuit Barchem gaat men met de bus naar Haaksbergen naar Museum Buurtspoorweg, om vandaar met de stoomtrein naar Boekelo te gaan. De trein rijdt door de prachtige omgeving van Twente. In Boekelo kan men genieten van een lekkere lunch. Daarna kan men een wandeling maken, spelletjes doen of gezellig met elkaar praten. Om 16.00 uur is de terugreis vanuit Boekelo gepland. Rond 17.00 / 17.30 uur is men weer terug in Barchem en Lochem. Gasten die mee willen reizen, of meer informatie willen, kunnen zich melden bij Henny Pol voor Lochem, tel. 06 10179313, Jo Slotboom voor Barchem 0573 441693 of bij één van de andere vrijwilligers. Opgave graag vóór 5 september.

De jubileumcommissie overhandigde de Barchemse bevolking een blijvend beeld. Foto: Jan Hendriksen,