Dagelijks namen vanaf het VVV kantoor tweehonderd deelnemers aan de fietsvierdaagse deel. Foto: Jan Hendriksen.
Dagelijks namen vanaf het VVV kantoor tweehonderd deelnemers aan de fietsvierdaagse deel. Foto: Jan Hendriksen.

Ruurlose fietsvierdaagse: prachtig, kleinschalig en gezellig

'Het landschap in de Achterhoek is totaal anders dan bij ons'

Door Jan Hendriksen

RUURLO – "Kleinschalig van karakter, gezellig van sfeer, perfecte weersomstandigheden en prachtig uitgezette routes." Dat waren veel gehoorde reacties van de deelnemers die vorige week aan de 39ste editie van de Ruurlose fietsvierdaagse deelnamen. Dagelijks gingen ruim tweehonderd fietsers vanaf het Ruurlose VVV kantoor van start. Ze hadden de keuze uit twee afstanden: veertig of zestig kilometer. 108 deelnemers namen alle vier dagen deel.

Genoeglijk zitten vrijdag op de slotdag Adrie (70) en Joke Slabbekoorn (72) uit het Zeeuwse Biezelinge in de ontmoetingsruimte van het VVV kantoor samen met de VVV-vrijwilligers van de fietsvierdaagse Fien Venderbosch, Els Braakman, Reina Kok en Corrie Klaassen onder het genot van een bekertje fris nog wat na te praten. Het Zeeuwse echtpaar is content over de organisatie. Het zijn ervaren vierdaagsedeelnemers en kenners. "We nemen gemiddeld aan vijf tot zes fietsvierdaagsen per jaar deel. Ruurlo is voor ons nieuw. We hadden de vierdaagse via een speciale fietsvierdaagse-website gevonden. Het landschap in de Achterhoek is totaal anders dan bij ons op Zuid-Beveland. En dat maakt de deelname zo mooi", zo verklaart Adrie Slabbekoorn die op klompen aan de vierdaagse deelnam. Ruurlo was de derde fietsvierdaagse waaraan Adrie en Joke dit jaar deelnamen. "Het zijn er dit jaar enkele minder dan voorgaande jaren. Naast Goes hebben we aan die in het Limburgse Arcen deelgenomen. Eind oktober prijkt die van Hof van Twente nog op ons programma", zo laat Joke weten. Adrie wil nog wel even kwijt dat het hem opgevallen is dat de B-wegen in het buitengebied in de Achterhoek slecht zijn onderhouden. "Ze zijn op veel wegvlakken behoorlijk hobbelig door de boomwortels die het asfalt omhoog hebben gedrukt."

Afwisseling
Ruurlose deelnemers die aan alle vier dagen deelnamen waren onder meer Ellie en Henk Vruggink, Gerrit en Diny Lindenschot en Wim en Hendrika Sieverink. Het zestal fietste collectief dagelijks de veertig kilometer. "De routes waren prachtig en de organisatie had voor gezellige en mooie rustlocaties gezorgd", zo liet Ellie Vruggink na afloop weten toen het viertal op een medaille werd 'getrakteerd'. Voor de uitzetten van de routes waren dit jaar Albert Groen, Henk Temmink en Jan Klaassen verantwoordelijk. "We proberen telkens weer nieuwe passages in de routes op te nemen en voor de nodige afwisseling te zorgen", aldus Jan Klaassen. De routes worden niet uitgepijld maar aan de deelnemers op papier aangeboden.

Rustlocaties
Dinsdag op de openingsdag ging het richting Diepenheim en waren er rustpunten en stempelpunten bij Kasteel Warmelo in Diepenheim en bij Theehuis de Busker in Geesteren. Woensdag voerden de routes richting Doetinchem en kon men even 'uitblazen' bij Theetuin 't Höfke in Doetinchem en bij 't Wapen van Heeckeren in Hummelo. Donderdag waren de routes richting Bronkhorst uitgezet en waren er rustpunten bij café-restaurant Den Bremer in Toldijk en bij café D'n Olde Kriet in Wichmond. Vrijdag op de slotdag koersten de deelnemers richting Groenlo en waren er rustlocaties bij Recreatie en Groepsaccommodatie Beusink in Lievelde en bij café-speeltuin Grolzicht in Groenlo. Dagelijks kregen alle deelnemers van de VVV Ruurlo een kleine versnapering voor onderweg mee en werden ze vrijdag op een stuk fruit van Groenten en Fruit Pascal Voerman uit Enschede getrakteerd.

Veertig
De 'pechdienst' bestaande uit Henk Kok en Jan Klaassen had tijdens de vierdaagse maar een klusje te klaren. Op de slotdag had een van de deelnemers een lekke band. Fien Venderbosch nam na ruim tien jaar afscheid als vrijwilligster van de fietsvierdaagse. Els Braakman is haar inmiddels opgevolgd. Volgend jaar vindt de veertigste editie plaats. "Of we dan nog iets extra doen weten we nog niet. Maar het is wel een idee. Daarover moeten we ons in de komende periode nog maar eens buigen", zo liet tot slot Corrie Klaassen weten toen vrijdagmiddag tegen vier uur de laatste deelnemers zich 'afmeldden'.