Niké Klein Wassink en Quincy Bobbink zwommen vorige week dinsdagavond in Recreatiecentrum De Meene alsnog de twee kilometer lange zwemtocht.Foto: Jan Hendriksen.
Niké Klein Wassink en Quincy Bobbink zwommen vorige week dinsdagavond in Recreatiecentrum De Meene alsnog de twee kilometer lange zwemtocht.Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Niké Klein Wassink en Quincy Bobbink springen alsnog in het water

Zwemmen voor Maarten van der Weijden Foundation

Door Jan Hendriksen

RUURLO/VORDEN – Ze hadden er zich zo op verheugd om het twee kilometer lange zwemtraject in Sloten mee te mogen zwemmen. Maar de organisatie verbood het in verband met de aanwezige e. coli-bacterie. De normen voor het zwemwater in de Friese vaarten, kanalen en meren waren namelijk dusdanig overschreden dat zwemmen niet verantwoord was voor de gezondheid. En zo ging het 'zwemfeestje' voor de Ruurlose Niké Klein Wassink (19) en Quincy Bobbink (19) uit Vorden bij de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden jammer genoeg niet door. En daar baalden de twee 'zwemvriendinnen' flink van.

Maar niet getreurd. Niké en Quincy zwommen vorige week dinsdagavond in Recreatiecentrum De Meene alsnog de twee kilometer lange zwemtocht. "We wilden toch aan al onze sponsors iets laten zien. Samen hebben we zeshonderd euro ingezameld voor het KWF, voor elf onderzoeken die Maarten van der Weijden samen met patiënten en patiëntenorganisaties heeft gekozen", zo verklaarde het tweetal. Onder toeziend oog van familieleden en enkele kennissen zouden beide meiden tachtig baantjes in het afgezette deel van het grote bassin van De Meene trekken. Maar toen een van de moeders tot de conclusie kwam dat het bad maar twintig meter lang is werd het aantal direct opgekrikt naar honderd. Maar daar maalden Quincy en Niké absoluut niet om. De twee ervaren zwemmers maakten er aan het slot zelfs nog een echte wedstrijd van door met elkaar een sprint aan te gaan.

Niké Klein Wassink en Quincy Bobbink hadden zich al in een vroegtijdig stadium aangemeld voor de zwemtocht die in het teken stond van de Maarten van der Weijden Foundation. Het tweetal leerde elkaar kennen in de tijd dat men zeer actief was voor de Lochemse zwemvereniging De Berkelduikers. De twee meiden hadden zich ingeschreven voor de Cityswims van de Elfstedenzwemtocht om in het kielzog van Maarten van der Weijden in Sloten mee te mogen zwemmen. Ondanks het verbod toog het tweetal toch naar Sloten om Maarten van der Weijden aan te moedigen. En dat leverde een buitengewone indrukwekkende ervaring op.

Massaal
"Massaal stond het publiek langs de kades om Maarten aan te moedigen. En dat maakte de nodige emoties los. Ook bij ons. Wat een prestatie: 163 kilometer van de Elfstedentocht zwemmen. Een unieke en bijzonder ogekende prestatie", zo laten Quincy en Niké na hun zwemtocht in het Ruurlose water in de Plaza van het recreatiecentrum weten. "Ook wij kennen mensen in onze omgeving die kanker hebben en aan kanker zijn overleden. En daarom hebben we ook ingeschreven." Een leuke bijkomstigheid was dat Quincy en Niké met enkele familieleden ook op televisie waren te zien toen Dionne Stax tijdens de rechtstreekse televisie uitzending van de NOS de bekende oud-schaatser en schaatsanalist Rintje Ritsma interviewde.

Doneren
Doneren voor de Maarten van der Weijden Foundation kan nog steeds middels een donatie op NL70 RABO 0321549333 ten name van Stichting Maarten van der Weijden Foundation.