Hanjo Willems, Willie Elschot en Joop Jansen zijn klaar voor het Oranjefeest. Foto: Kyra Broshuis
Hanjo Willems, Willie Elschot en Joop Jansen zijn klaar voor het Oranjefeest. Foto: Kyra Broshuis

Eerste Oranjefeest onder leiding van Hanjo Willems

'Het is echt een feest van en voor alle inwoners van Borculo'

Door Kyra Broshuis

BORCULO - Voorzitter Hanjo Willems van de Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen Borculo staat aan de vooravond van het eerste septemberfeest onder zijn leiding en is positief gestemd. "We hebben een uitstekend bestuur en werken samen met ruim 300 vrijwilligers. Dit feest is voor en jong en oud, dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven", zo vertelt hij.

Samen met medebestuursleden Willie Elschot en Joop Jansen legt Willems uit wat er nieuw is bij de komende editie op 5, 6, 7, 8 en 9 september aanstaande.

Programma niet in flyer maar groot in Achterhoek Nieuws

"Dit jaar werken we niet met een flyer maar komt het programma groot in Achterhoek Nieuws te staan. Daarnaast hebben we prachtige borden laten maken die in de hele gemeente Berkelland geplaatst zijn. En uiteraard staat het volledige programma ook vermeld op onze website www.oranje-borculo.nl."

Nieuw voor jongste feestvierders
De bekende ballonnenoptocht heeft de organisatie een aantal jaar geleden al afgeschaft in verband met de milieubelasting. "Daarvoor in de plaats hebben we op de woensdag voor de allerkleinsten een nieuw programma ontwikkeld. Ons nieuwe bestuurslid Sybe Siderius, zelf vader van kleine kinderen, heeft de invulling bedacht zoals cupcakes versieren met medewerking van Bakkerij Nollen, schminken, een springkussen en een mini-stormbaan. De hele woensdag zijn alle kermisattracties voor 1 euro toegankelijk. Elk jaar is er een nieuwe grote attractie op de kermis en dit jaar is dat de Muziekexpress."

Verrassende acts
Wat een absolute must see is de medewerking van de Slagwerkgroep Volharding bij de Vrienden van Borculo Live. "Een hele verrassende act die tot het laatste moment geheim blijft maar ik kan al wel verklappen dat het spectaculair wordt!" zo verheugt Willems zich. De Seniorenmiddag, vaste prik op de donderdag, wordt een doorlopende show met drie aansprekende artiesten. "We hebben hoge verwachtingen van deze middag. Het wordt een heel afwisselend programma met echt voor elk wat wils met onder andere muziek en humor."

Joop Jansen is al maanden druk met de voorbereidingen voor de verlichtingsroute en de allegorische optocht. "Ook dit jaar hebben we weer nieuwe deelnemers. Bij de objectverlichting is het inmiddels zo druk dat we twee avonden gaan jureren. Het is prachtig om te zien hoe het leeft in Borculo. Het is belangrijk voor de saamhorigheid in de stad. Zoveel buurten die samenwerken en daarna samen gaan feesten, fantastisch!"

Vrij toegankelijk
Met alle nieuwe onderdelen én natuurlijk de vaste programmering belooft het Septemberfeest weer een gigantisch succes te worden. "Daar gaan we voor met z'n allen. We vinden het ontzettend belangrijk dat het alles vrij toegankelijk is voor jong en oud. Dat willen we per se zo houden. We hebben geluk met onze sponsors zoals Offerman en Friesland Campina, dank zij hen kunnen we bijvoorbeeld de bezoekers van de Seniorenmiddag van hapjes voorzien", legt Willie Elschot uit. Het feestterrein voor het Septemberfeest beslaat de hele binnenstad van Borculo. "De horecaondernemers doen hun eigen ding maar het blijft een gezamenlijk feest. We hebben een prima verstandhouding met de horecamensen én met de gemeente. Dat is te danken aan het open karakter van het feest, dat willen we boven alles vasthouden."

Gedragen door gemeenschap
Voor Elschot, die 16 jaar in het bestuur zit en al dertig jaar actief is als vrijwilliger, is het nog steeds een uitdaging om het feest te helpen organiseren. "Dat het uit zou groeien tot een feest van deze proporties, en gedragen door de hele gemeenschap, heb ik niet kunnen voorzien. Het is veel werk maar we krijgen ook ontzettend veel waardering voor wat we doen. Al die positieve reacties, daar krijg je energie van!" De programmering en andere zaken rondom het Septemberfeest zijn terug te vinden op de website. "We kunnen nog steeds vrijwilligers gebruiken, op de site staat hoe men zich kan aanmelden. Iedereen is van harte welkom!", besluit Willems. Het Septemberfeest wordt gehouden op 5, 6, 7, 8 en 9 september. Alle activiteiten vinden plaats in of bij de feesttent op het parkeerterrein aan de Veemarkt in het hart van Borculo. De entree is alle dagen gratis met uitzondering van de Seniorenmiddag.


www.oranje-borculo.nl