Thema-avond Natuur-inclusieve Landbouw Berkelland

BERKELLAND - De Partij van de Arbeid Berkelland nodigt alle geïnteresseerde Berkellanders uit voor de thema-avond Natuur-inclusieve Landbouw Berkelland op donderdag 20 september bij café-restaurant Prinsen aan de Eibergseweg 13 in Haarlo. Raymond Klaassen uit Groningen (bioloog en onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen) verzorgt een presentatie over de Natuurinclusieve Landbouw. De Provincie Gelderland en het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkelingen hebben voor onderzoek naar deze vorm van landbouw inmiddels 600.000 euro beschikbaar gesteld.

Vanaf 19.00 uur is de zaal open. Om 19.15 uur is de opening door Hans Pelle, gemeenteraadslid PvdA. Om 19.20 uur begint de interactieve presentatie van Raymond Klaassen. Om 20.30 uur verzorgt wethouder Marijke van Haaren een presentatie over Vitaal Platteland en de plek van natuur en landschap daarin, met daarnaast ontwikkelingsmogelijkheden zowel voor de agrariërs als alle andere inwoners, over geurbeleid, kunstmestvrije Achterhoek en RODE (Ruimtelijke Ordening en Duurzame Energieopwekking). Om 21.00 uur volgt Jan-Luc van Eijk (Projectleider Groen) met een presentatie over het ecologische bermbeheer en overige projecten om de biodiversiteit in de Gemeente Berkelland te versterken. Om 21.30 uur volgt dan de afsluiting en de nazit.

Raymond Klaassen is bioloog en onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt aan de bescherming van biodiversiteit in de landbouw, met name akkervogels in akkerbouwgebieden. Door goed naar de ecologie van de soort te kijken wordt inzicht verkregen in de ecologische randvoorwaarden waarbinnen een soort opereert. Dit levert ideeën op voor innovatieve praktische beschermingsmaatregelen. Klaassen betrekt hierbij het gehele ecosysteem, dus bijvoorbeeld ook insecten die voedsel voor de akkervogels vormen.
In zijn presentatie zal hij schetsen wat precies de veranderingen in de landbouw de laatste decennia zijn geweest, hoe landbouw precies is geïntensiveerd, inclusief wat de effecten op biodiversiteit zijn geweest. Vervolgens zal hij schetsen wat natuur-inclusieve landbouw is en waarom het een logisch of zelfs noodzakelijk toekomstperspectief voor de landbouw is.
Het tweede deel van zijn verhaal gaat over hoe natuur-inclusieve landbouw in de praktijk in te vullen is, en hoe gemeenten een bijdrage hieraan kunnen leveren. Hij geeft voorbeelden en biedt aanknopingspunten waarmee boeren, burgers, politiek en natuurbeschermingsorganisaties aan de slag kunnen.

Videoclub Berkelland benieuwd naar vakantiefilms

BERKELLAND - In april stelde de Videoclub Berkelland geïnteresseerden in de gelegenheid gesteld om op de clubavond kennis te nemen van tips en trucs bij het maken van vakantiefilms.

Op woensdag 5 september vanaf 19.30 uur wordt de gelegenheid geboden om het concept van de vakantieproductie te tonen, waarna eventueel vragen en opmerkingen volgen. Ook andere belangstellenden die hun vakantiefilm willen latten zien, zijn van harte welkom bij de Videoclub Berkelland in het gebouw van de speeltuinvereniging De Koppel aan de Julianastraat 37 in Borculo.