Drukte op de braderie. Foto: Achterhoek Foto - Hans Wielakker
Drukte op de braderie. Foto: Achterhoek Foto - Hans Wielakker

Geslaagde folkloredag en
braderie in Ruurlo

Vervolg van de voorpagina

RUURLO - De braderie en folkloredag van de Achterhoekse Folkloredansers was weer als vanouds: zeer geslaagd.

De braderie had weer talloze oude ambachten, een grote variatie aan aantrekkelijke producten en veel lekkernijen te bieden. De Braderiecommissie van de Achterhoekse Folkloredansers had in samenspraak met de oude ambachtengroep Den Olden Tied besloten om alle oude ambachten dit jaar te concentreren in de Domineesteeg. En dat pakte goed uit. "Het publiek had vandaag grote belangstelling voor onze ambachten. Deze opstelling is zeer zeker voor herhaling vatbaar", zo liet voorzitter Gert Molenveld van Den Olden Tied uit Lichtenvoorde weten.

Oldtimershow
Op de oldtimershow in de straten rond het plantsoen aan de Domineesteeg waren weer allerlei prachtige oldtimers-tractoren, werktuigen, stationaire motoren en demonstraties te bewonderen. "We hebben ruim honderd deelnemers", zo verklaarde een trotse Jaap Geerligs die de Oldtimershow coördineert voor de Achterhookse Folkloredansers. Onder hen voor het eerst een twaalftal leden van de Kreidlerclub Oost Nederland die met de brommers uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw onder leiding van Peter Schoenmakers uit Laren naar Ruurlo waren gekomen. Onder het motto 'Wie ploetert vedan' demonstreerde de Ruurlose Oldtimer Vriendengroep De Stobbe hoe vroeger met een dorsmachine de rogge werd gedorst. En dat leverde de groep bestaande uit Erik Lievestro, Betsy en Nico Denneboom, Bert Rouwhorst en Bert Boesveld ruim vijfhonderd kilo zaad op. "Goed voor zeven mud", zo had Nico Denneboom berekend. Kinderen konden gratis aan allerlei oud-Hollandse kinderspelen deelnemen. De Ruurlose band De Sleppers en het Brook Duo uit Markelo zorgden woensdagavond in de tent op het Kerkplein voor een afsluitende gezellige muziekavond

Tijdspanne
Discussiepunt na afloop van de braderie was de tijdspanne van de braderie activiteiten. Die begon 's middags om twee uur en liep door tot 's avonds acht uur. Vooral in de laatste twee uur nam de publieke belangstelling gestaag af. Enkele standhouders waaronder ijsverkoper IJs van Gijs uit Epe en ook Gert Molenveld van Den Olden Tied adviseerden de organisatoren om van de Ruurlose braderie een 'dagbraderie' te maken. "Begin om 's morgens om 11.00 en laat die tot 18.00 uur doorlopen", zo adviseerde beide mannen onafhankelijk van elkaar. Voorzitter Derk te Brinkhof van de Achterhoekse Folkloredansers liet weten de suggesties mee te nemen in de evaluatie. Te Brinkhof keek terug op een geslaagde 39ste editie. "Op naar volgend jaar als de braderie haar veertig jarig bestaan viert. Een lustrum, reden om voor iets extra's te zorgen."

                                                                                                                                                                                                

Lekker op de (oldtimer-) trekker.  Foto: Achterhoek Foto - Hans Wielakker