Aan de tiende editie van de Barchemse Paarden4Daagse vierdaagse namen honderdvijftien deelnemers deel waarvan er ruim zeventig daadwerkelijk alle vier dagen deelnamen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen.
Aan de tiende editie van de Barchemse Paarden4Daagse vierdaagse namen honderdvijftien deelnemers deel waarvan er ruim zeventig daadwerkelijk alle vier dagen deelnamen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen. Foto:

Tweede lustrum Paarden4Daagse Barchem

BARCHEM – De tiende editie van de Barchemse Paarden4daagse zit er op. En wat kan de organiserende Barchemse Menvereniging De Bergmenners op een grandioze editie terugkijken. De ruim honderdtien deelnemende ruiters en menners hebben vorige week vanaf recreatiecentrum De Heksenlaak prachtige dagen beleefd. Met dit jaar extra aandacht voor de openingsrit door Barchem met een stop op het Dorpsplein. Jammer dat niet meer Barchemse ouderen, die speciaal voor deze rit door De Bergmenners waren uitgenodigd, gehoor hadden gegeven aan de oproep om aan deze openingsrit deel te nemen.

Door Jan Hendriksen

De Commissie Paarden4daagse Barchem van De Bergmenners onder leiding van voorzitter Jo Bats had vier routes rondom Barchem uitgezet over zowel zandwegen, zandpaden als verharde wegen. De gepijlde routes waren dagelijks zo'n vijfentwintig tot dertig kilometer lang met telkens twee rustpauze locaties. De volgorde van de vier routes was grotendeels gelijk aan die van vorig jaar. De rijrichting was echter soms geheel of gedeeltelijk omgedraaid. Op de eerste dag voerde de route richting het Lochemse/Vordense natuurgebied Het Grote Veld. Donderdag voerde de route richting Beltrum en Ruurlo, vrijdag werd richting Vorden koers gezet en zaterdag op de slotdag was de route richting Geesteren uitgezet. Spectaculair waren de twee 'doorwaardingen' van de Slinge. De waterstand was in al tien jaar door de heersende droogte dit jaar nog nooit zo laag. Maar toch leverde de 'doorwaarding' donderdag aan de Lintveldseweg/Waterdijk op de grens van Ruurlo en Beltrum en zaterdag nabij museumboerderij De Lebbenbrugge in Borculo toch spectaculaire 'plaatjes' van de aanspanningen en de deelnemers 'onder het zadel' op.

'Doorwadingen'
De twee 'doorwadingen' vielen ook dit jaar weer erg in de smaak bij zowel deelnemers als het talrijke publiek dat op de twee locaties kwam kijken. Met dank aan Waterschap Rijn en IJssel die speciaal voor deze vierdaagse de omheining aan de Lintveldseweg/Waterdijk had verplaatst zodat de deelnemende aanspanningen alle ruimte hadden om de Slinge te doorwaarden. Ook had het waterschap het nodige zand dat door 'aanzanding' op de verharde delen was blijven liggen verwijderd, zo liet regio-uitvoerder Alfons Duis van het waterschap weten.

Daadwerkelijk
Hoefsmid Mike Klein Willink uit Gelselaar was tijden het paardenevenement oproepbaar om losgeraakte ijzers te verhelpen. En ook medewerkers van
regionaal Diergeneeskundig Centrum Bekenland waren soms aanwezig op het start- en finishterrein of bij de stopplaatsen. Zij hielden onder in de gaten of de paarden en of pony's van de deelnemers op een gezonde manier aan de tocht konden deelnemen. Uiteindelijk telde de tiende editie van de Barchemse Paarden4Daagse vierdaagse honderdvijftien deelnemers waarvan er ruim zeventig daadwerkelijk alle vier dagen deelnamen. Volgend jaar vindt de Barchemse Paarden4Daagse van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 augustus plaats.