Nu ook keukentafelgesprekken met melkvee-, plumvee- en geitenhouders

BERKELLAND - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland heeft besloten om – in navolging van het project onder varkenshouders – nu ook de ongeveer 500 melkvee-, pluimvee- en geitenhouders in Berkelland te benaderen voor een keukentafelgesprek. De gesprekken zullen in het najaar door Hogenkamp agrarische coaching worden uitgevoerd.

Wethouder Patricia Hoytink-Roubos: "Het project is een mooi vervolg op het project met de varkenshouders in Berkelland. Daarnaast geeft het bezoeken van alle adressen ons een goed inzicht in de uitdagingen die er komen te liggen met de agrariërs die stoppen en de bij hen vrijkomende bebouwing ook in relatie tot asbest."

In het najaar zullen de ongeveer 500 bedrijven worden benaderd voor een keukentafelgesprek. Hierbij wordt de situatie van de ondernemer (erf en privé) integraal besproken en kan men behoeftes kenbaar maken. De gesprekken zullen door Hogenkamp agrarische coaching worden uitgevoerd.
Met de informatie uit de gesprekken kan de gemeente meer gericht instrumenten inzetten op deze onderwerpen. Samengevat brengt dit een goed beeld van de vitaliteit en knelpunten van de agrarische sector in Berkelland.

Vorig jaar startte de gemeente met een preventief ondernemers project, waarbij onder de 100 varkenshouders werd gevraagd of men ondersteuning nodig had. Hierbij zijn 80 keukentafelgesprekken gevoerd door een team van agrarische coaches. Als dat gewenst was, kon een coachingstraject worden doorlopen. Coaching is een middel om de ondernemer bewuste keuzes te laten maken voor de toekomst.


Fietstocht De Boer Op Halle

HALLE - Woensdag 8 augustus vindt een fietstocht plaats, georganiseerd door de stichting De Boer Op Zelhem-Halle. De tocht van zo'n 30 tot 35 kilometer voert door de omgeving van Halle. Aan de route stellen agrarische en aanverwanten bedrijven hun bedrijf open, zodat er ruimschoots gelegenheid is om diverse bedrijven te bekijken.

De start is tussen 10.00 en 12.00 uur bij Eetcafé De Woage aan de Dorpsstraat 21 in Halle. Hier ontvangt men een routebeschrijving. Onderweg kunnen deelnemers genieten van de mooie bedrijven, de prachtige omgeving en een hapje en drankje. Bij terugkomst zullen er ook weer diverse kramen opgesteld staan en tevens wat oude ambachten te zien zijn. Hier kan men gezellig nog wat napraten en luisteren naar muziek. De deelnemende bedrijven hebben hun deuren tot 16.30 uur opengesteld. Opgave vooraf is niet nodig. Meer informatie geven Bertus en Rikie Menkveld.


bertusenrikie@gmail.com

0314 - 621 694


De Graafschap in Mariënvelde tegen Aris Thessaloniki

DOETINCHEM / MARIËNVELDE - Na vijf dagen Epe keerden de mannen van Henk de Jong zaterdagmiddag terug naar Doetinchem. Trainer Henk de Jong is zeer tevreden over de dagen op de Veluwe en geeft vlak voor de laatste training een actuele update over de status van zijn selectie. Maandagmorgen start de groep weer op met een training bij SVDW. Dinsdag 31 juli treedt De Graafschap in Mariënvelde aan tegen de kersverse Griekse eredivisionist Aris Thessaloniki. Om 19.00 uur is de aftrap.

Het elftal van Henk de Jong komt dan op volle oorlogssterkte. Met onder andere Hidde Jurjus, Ted van de Pavert en Stef Nijland. Geen geblesseerden, dus een basis die ook tegen Feyenoord in het veld zal staan. De wedstrijd van De Graafschap trekt naar verwachting meer dan duizend supporters naar Mariënvelde.
Het veld ligt er perfect bij en de wedstrijd zal onder prima omstandigheden gespeeld kunnen worden richting de openingswedstrijd tegen Feyenoord op 12 augustus.
Henk: "Heel Nederland heeft weer kunnen zien hoe de Achterhoek het voetbal beleeft. Met een geweldige sfeer en gemiddeld ruim 8300 supporters hebben de spelers zich het hele seizoen gesteund gevoeld. Daarvoor willen wij onze hartelijke dank uitspreken. We mogen trots zijn dat de binding tussen club en supporters zo hecht is."
De wedstrijd De Graafschap - Aris Thessaloniki is op dinsdag 31 juli om 19.00 uur in Mariënvelde. Parkeren is gratis maar de organisatie adviseert om zoveel mogelijk op de fiets te komen. Kassa's open vanaf 17.30 uur. Kaarten in de voorverkoop bij schildersbedrijf Bevabro in Zieuwent en café Heutinck in Mariënvelde.


Pas op voor onverwacht diepe zwemwaterplassen

ACHTERHOEK - Door de aanhoudende droogte is de waterstand bij een groot aantal zwemlocaties en recreatieplassen gedaald en dat heeft gevolgen, zo meldt de provincie.

De bodem kan vanaf de waterkant dan steil(er) aflopen waardoor men sneller in (te) diep water kan komen. Voor kinderen en niet-geoefende zwemmers kan dit zeer gevaarlijk zijn. Informatie: www.zwemwater.nl en op de teletekstpagina van Omroep Gelderland (pagina 390 en verder).
Klachten over zwemwater kunnen naar het Provincieloket, tel. 026-359 99 99 of provincieloket@gelderland.nl.