De klok en de fontein aan het Julianaplein. Foto: Jan Hendriksen,
De klok en de fontein aan het Julianaplein. Foto: Jan Hendriksen,

In Ruurlo staat de tijd
binnenkort niet meer stil

RUURLO – De wijzers van de klok op het Julianaplein bij de fontein staan al vele jaren op dezelfde stand stil. Maar als het een beetje meezit, komt daar binnenkort verandering in. Als de gemeente Berkelland de technische onderdelen voor de historische klok namelijk op korte termijn kan verkrijgen, dan is Ruurlo binnenkort weer bij helemaal 'bij de tijd'. Met dank aan één van de 'buurmannen' van de klok: Wim Masman. Hij maakte op het sociale platform 'Je bent een Ruurloër als…' de stilstaande klok vorige maand 'aanhangig'. Daarop reageerden burgemeester Joost van Oostrum en gebiedsmedewerker voor Ruurlo Marjolein van der Meer van de gemeente Berkelland.

Door Jan Hendriksen

"De monumentale klok is niet eenvoudig te repareren. Op dit moment onderzoeken we wat de oplossing is. We verwachten dat de klok zo spoedig mogelijk weer zal lopen. Wat is nu het geval? In de klok zitten accu's die vervangen moeten worden. We zijn aan het kijken of deze nog leverbaar zijn. Als dit het geval is worden ze er in gesoldeerd en zou de klok weer op tijd moeten lopen. Het blijkt dat deze klok zender gestuurd is Want in Ruurlo staat natuurlijk de tijd niet stil. Alles is volop in beweging", zo verklaart Marjolein van der Meer. De klok aan het Julianaplein, die op de monumentenlijst van de gemeente staat, werd op 7 januari 1937 aangeboden door de Ruurlose bevolking aan het gemeentebestuur van Ruurlo ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernard. De fontein stond eerst midden op het Julianaplein. Bij de herinrichting van het Julianaplein dreigde de fontein te verdwijnen. Maar door een reddingsactie van de Historische Vereniging Old Reurle is de fontein verplaatst naar de voortuin van zorgcentrum La Fontaine en werd in 2003 weer in gebruik genomen. Het zorgcentrum is dus vernoemd naar de fontein.

Gebiedsmedewerkster Marjolein van der Meer is voor de gemeente Berkelland contactpersoon en het aanspreekpunt voor alle inwoners en verenigingen in Ruurlo? Zijn er opvallende zaken of heeft men ideeën voor de buurt? Dan kan men bij haar terecht. Via mail: m.vandermeer@gemeenteberkelland.nl, tel. 06 18201102 of tijdens de inloop iedere dinsdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur in de Ruurlose bibliotheek. De contactpersonen per kern in de gemeente Berkelland zijn samen met hun naaste collega's van het gebiedsteam verbinders tussen (groepen) inwoners, bedrijven, instellingen, verenigingen, dorpen en buurtschappen. De contactpersonen nemen ook initiatieven om mensen bij elkaar te brengen en ze uit te dagen om problemen aan te pakken of kansen te krijgen