Jongerenwerker Nicole van Vonno bij haar aanstelling begin dit jaar, en Colinda Achterberg, nu betrokken bij Jimmy's. Foto: Rob Stevens
Jongerenwerker Nicole van Vonno bij haar aanstelling begin dit jaar, en Colinda Achterberg, nu betrokken bij Jimmy's. Foto: Rob Stevens Foto:

'Jimmy's: er wordt naar ons geluisterd'

BERKELLAND - Er wordt geluisterd naar de jeugd in Berkelland. Het is wel anders geweest, maar jongeren staan sinds kort weer positief in het nieuws. Terwijl nog maar een half jaar geleden juist de overlast van hangjongeren in Neede de gemoederen danig bezig hield. Het lijkt erop dat met de komst van Nicole van Vonno als jongerenwerker begin dit jaar het tij is gekeerd. De gemeente is die mening in ieder geval ook toegedaan, want haar tijdelijke aanstelling is voorlopig verlengd tot en met 2020. Daarnaast komt er zelfs een uitbreiding van 0,5 fte met een junior jongerenwerker, ook tot eind 2020.

Door Rob Stevens

Wethouder Marijke van Haaren: "Er zijn afspraken gemaakt met het netwerk van politie, onderwijs, Voormekaar, Iriszorg, de BOA's én jongerenwerker Nicole van Vonno; door partijen vastgelegd in en convenant. Iedereen bewandelt hetzelfde pad, met een gelijk doel voor ogen. We zien vorderingen en een positieve ontwikkeling. Het is nu belangrijk om op de ingeslagen weg door te gaan en een stevig fundament te leggen voor de komende jaren. Daarvoor zijn investeringen nodig. Voor de inzet van de jongerenwerker en de junior jongerenwerker tot eind 2020 is een bedrag nodig van 232.300 euro."

Minstens zo belangrijk is de betrokkenheid van jongeren zelf. In het hele land worden zogenaamde Jimmy's in het leven geroepen. Plekken waar jongeren elkaar helpen met ideeën en terecht kunnen met vragen en problemen. Een centrum voor talentontwikkeling, informatievoorziening en laagdrempelige toegang tot hulp.

Uitgangspunt Jimmy's is de vraag waaraan jongeren behoefte hebben

Op de wekelijkse B&W persconferentie vertellen Coen, Gerben, Colinda, Harm, Jesse en Veronica over Jimmy's. Jongeren met zeer diverse achtergronden en opleidingen uit alle kernen van Berkelland die hun schouders onder Jimmy's Berkelland willen zetten. Veronica is zelf moeder van twee dochters en probeert al jaren in Neede iets van de grond te krijgen.

Veronica: "De klacht van veel jongeren is 'dat er ook zo weinig te doen is'. Ik wil graag iets voor jongeren betekenen." Jesse heeft de Herman Brood-academie gedaan. Hij vertelt dat hij nooit naar Amsterdam was gegaan was als er een Jimmy's in Berkelland was geweest. Via Jimmy's kunnen initiatieven worden ontplooid. En van het een komt weer het ander. Harm is verpleegkundige, hij zit ook in de jongerenraad. Harm: "Het is mooi dat we allemaal verschillend zijn. Ik heb voor het eerst het gevoel dat er naar ons geluisterd wordt."

Het startpunt van een Jimmy's is altijd de behoefte van de jongeren. Het is nu zoeken naar geschikte locaties, voorlopig in Ruurlo en Neede.

Van Haaren: "Het liefst samen met andere partijen, die ook met jongeren te maken hebben. Veel deskundigheden dicht bij elkaar waar jongeren gebruik van kunnen maken. En om de kosten te drukken, zodat het geld niet in stenen gaat zitten maar in activiteiten, zo veel mogelijk georganiseerd voor en door jeugd."

Mooie positieve ontwikkelingen dus. Is daarmee het verschijnsel hangjongeren verleden tijd? Coen: "Hangplekken zullen er altijd zijn, het zijn ontmoetingsplekken."

Nicole van Vonno: "Jimmy's is er óók voor ontmoeting. De overlast speelt daadwerkelijk minder. Een grote groep jongeren bereik je wel via Jimmy's. Maar je zult nooit alle jongeren bereiken. Maar het argument dat er in Berkelland niets te doen is, gaat niet meer op. Er komen nu via Jimmy's ideeën binnen en er worden activiteiten georganiseerd. Dóór en vóór jongeren. Met op een deur afstand vertegenwoordigers van andere geledingen in de samenleving. Iedereen is onderdeel van hetzelfde geheel."

De wethouder, enthousiast over de geanimeerde inbreng van de jongeren: "Het college heeft voor de komende jaren 170.700 euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van Jimmy's in Berkelland. De jeugd heeft prioriteit. Het bruist nu. We kunnen weer een paar jaar vooruit."