Wassen op de ouderwetse manier. Foto: PR
Wassen op de ouderwetse manier. Foto: PR

Wasdag en oude ambachten op De Lebbenbrugge

BORCULO - Op zondag 29 juli wordt er vanaf 11.00 uur op het terrein van het boerderijmuseum De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo een demonstratie gegeven van 'Was op de bleek', een ouderwetse manier van wassen uit een tijd, ver voordat de wasmachine werd uitgevonden.

Verder zijn er oude ambachten waarbij wordt gedemonstreerd hoe op een kunstzinnige manier het hout wordt bewerkt, hoe papier en sieraden worden gemaakt, hoe vroeger de linnen doeken werden opgerold en bezoekers kunnen zien hoe boter wordt gekarnd, vilt en leer wordt bewerkt.

Verder kan men kennismaken met een marskramer, een klompenmaker, een mandenvlechtster, een hoedenmaakster en een touwslager bij wie men op de lijnbaan een eigen springtouw kan draaien.

Op de zolder van het ontvangstcentrum is een expositie van de fotograaf Bernard Hoetink, die een eeuw geleden met zijn glasplatencamera onze omgeving afstruinde.

Er is een videohoek waar streek gerelateerde films kunnen worden vertoond.
Het buitenterrein van De Lebbenbrugge is die dag vrij toegankelijk. De Lebbenbrugge is nog tot en met 31 oktober van 11.00 tot 17.00 uur geopend.


Gemeente: Investeren in jongerenwerk(ers)

BERKELLAND - Burgemeester en wethouders hebben besloten het jongerenwerk tot en met 2020 voort te zetten. Daarbij blijft de huidige jongerenwerker Nicole van Vonno (0,8 fte) in dienst van de gemeente Berkelland. Daarnaast komt er een uitbreiding van 0,5 fte met een junior jongerenwerker, ook tot eind 2020.

Wethouder Marijke van Haaren: "Het afgelopen jaar heeft de brede inzet van het netwerk van politie, onderwijs, Voormekaar, Iriszorg, de BOA's én jongerenwerker Nicole van Vonno zijn nut en noodzaak bewezen. We zien vorderingen en een positieve ontwikkeling. Het is belangrijk dat nu vast te houden en het jongerenwerk door te ontwikkelen."

Het jongerenwerk in Berkelland werpt zijn vruchten af. Het is nu belangrijk om op de ingeslagen weg door te gaan en een stevig fundament te leggen voor de komende jaren.

Daarvoor zijn investeringen nodig. Voor de inzet van 0,8 fte jongerenwerker en 0,5 fte junior jongerenwerker tot eind 2020 is een bedrag nodig van € 232.300,-.