De wandelaars konden weer genieten van prachtige routes. Foto: Achterhoekfoto/Gradus Derksen
De wandelaars konden weer genieten van prachtige routes. Foto: Achterhoekfoto/Gradus Derksen

Recordaantal nieuwe

deelnemers Barchemse 4Daagse

BARCHEM – De dertiende editie van de Barchemse 4Daagse gaat de boeken in als een geslaagde, gezellige en warme vierdaagse. Over de Barcholia van Barchem, ook wel bekend als de Kerklaan, liepen de wandelaars zondagmiddag onder de finishvlag over de rode loper dorpshuis 't Onderschoer binnen. En daar was de sfeer uitgelaten. Met een polonaise, geleid door het afscheid nemende bestuurslid Ab Hamer van de Stichting Barchemse 4Daagse, knoopte een aantal wandelaars zelfs nog wat extra meters aan hun wandelafstand vast.

Door Jan Hendriksen

Bij de start stond de teller van de deelname op in totaal 1170 wandelaars: respectievelijk 817, 283, 54 en 16 wandelaars voor de 20, 30, 40 en 50 kilometer. En dat waren er enkele tientallen meer dan vorig jaar. Van hen hebben 1038 deelnemers alle vier de dagen reglementair uitgelopen: dertien wandelaars voor de 50 kilometer, veertig voor de 40 kilometer, 246 voor de 30 kilometer en 739 wandelaars bereikten viermaal de finish voor de 20 kilometer. Uit het verspreidingsgebied van Achterhoek Nieuws Berkelland editie Borculo-Ruurlo gingen 82 wandelaars uit Ruurlo van start, 63 uit Barchem, 55 uit Borculo, 11 uit Geesteren, 5 uit Haarlo en 2 uit Gelselaar.
Een opvallend cijfer was ook dat maar liefst 525 wandelaars voor het eerst aan de Barchemse 4Daagse deelnamen. "Dat is een veel hoger percentage dan in voorgaande edities. Normaliter bedraagt het aantal nieuwe inschrijvingen rond de dertig procent. Dit jaar ligt dat percentage iets boven de veertig procent", zo lieten voorzitter Henk Luesink en bestuurslid Ron Menop activiteiten van de Stichting Barchemse 4Daagse zondagmiddag na afloop weten .Voor die verhoging hebben Luesink en Menop geen verklaring. Henk Luesink: "Feit is dat ook veel 'vaste' deelnemers dit jaar niet aan de start zijn verschenen. Natuurlijk zijn er trouwe deelnemers die aan alle edities hebben deelgenomen. Maar we kunnen dus ook telkens vele nieuwe deelnemers verwelkomen."
Een voorbeeld van nieuwe deelnemers zijn Ans Bijkerk (69) en Corrie Smits (71) uit Leidschendam. "We kiezen jaarlijks voor een aantal vierdaagsen. Barchem hadden we nog niet gedaan. Prachtige routes, een schitterende omgeving met veel bossen, vriendelijke mensen en een perfecte organisatie", zo laat het tweetal weten als zij op de fiets richting Lochem koersen waar in Hotel Vijverhof wordt overnacht. Tot de groep trouwe wandelaars behoren op de 20 kilometer onder meer Gerrie (64) en Lammie (68) Visschers uit Ruurlo, Sandra Visschers (46) uit Halle en Willemien Eenink (62) uit Aalten. Het viertal nam voor de dertiende maal deel. Gezamenlijk maakte het viertal op de tweede wandeldag de duizend 'Barchemse' kilometers van de vierdaagse vol. Samen met nog zes andere familieleden kwam het kwartet zondag onder de teamnaam 'Wassink', uniform gekleed en met veel enthousiasme de finish over. Na afloop verklaarde Eenink dat ze de deelname aan de vierdaagse had opgedragen aan haar broer.

Opvallende deelnemer
Een van de meest opvallende deelnemers aan de vierdaagse is misschien wel de 49-jarige 'thuisloper' Henk Essink. Samen met vier andere 'wandelmaten' uit den lande nam de Barchemer voor de zevende maal aan deze vierdaagse deel. In de eerste drie jaar liep Essink de dertig kilometer. Vier jaar geleden koos hij eenmalig voor de veertig en sinds drie jaar loopt hij de vijftig kilometer. Essink raakte met het 'wandelvirus' besmet door de deelname van zijn vrouw Annet. "Dat moet ik ook kunnen", was het credo van Essink. En inderdaad: afgelopen week liep de Barchemer voor de derde keer op zijn gemak de vijftig kilometer uit. Met maar zestien deelnemers over deze afstand behoort hij tot een zeer select gezelschap dat dagelijks met de 54 wandelaars over de veertig kilometer in alle vroegte van start ging. Zonder een centje pijn liep Essink dit jaar de vierdaagse uit. Hoewel? Voor het eerst in die zeven jaar moest hij op de slotdag een blaar laten prikken. "Dat was me nog niet overkomen in al die jaren." Eenmaal over de finish genoot Essink met zijn vaste wandelmaten van een gezellige 'afterparty'. "We worden meestal door de organisatoren uit het dorpshuis geveegd. Want gezelligheid is ons motto. Niet zozeer de prestatie."

Openingsavond
Traditioneel opende de Barchemse 4Daagse de avond voorafgaand aan de eerste wandeldag. Voorzitter Henk Luesink gaf de nodige informatie over de routes en vroeg de wandelaars vooral rekening te houden met de – overigens goede – weersvoorspellingen. Speciale aandacht was er daarna voor het afscheid van twee iconen van de organisatie. Na veertien jaar neemt bestuurslid Ab Hamer dit najaar afscheid. Ab was vanaf het eerste moment betrokken en dus onlosmakelijk verbonden met de 4Daagse. Ab is bij de wandelaars natuurlijk bekend van zijn tips bij het startsignaal elke ochtend. Niet alleen Ab maar ook Jan de Graaff – de coördinator van het Rode Kruis – was bij alle edities betrokken. "Mannen, bedankt voor al die jaren trouwe dienst", zo waren de woorden van Luesink.
Daarna was het woord aan Arie Wezemer, persvoorlichter van de Stichting Roparun, het Goede Doel van vierdaagse. Arie Wezemer nam het publiek mee terug in de tijd en vertelde over het ontstaan van de Roparun. Daarnaast vertelde hij over het werk van de Roparun. Het motto van de Roparun: "Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven", werd door Arie mooi verwoord en toegelicht.

'Op de kast'
Daarna was het tijd voor de spreekster van de avond, Angelique Krüger. Zij is presentatrice bij Omroep Gelderland en als zodanig 'wereldberoemd' in Gelderland. Maar met wandelaars uit alle hoeken van het land nam Angelique de tijd om zichzelf ook aan hen voor te stellen. Met name haar werk als verslaggeefster van de Nijmeegse Vierdaagse en als presentatrice van het programma 'Zomer in Gelderland' kwam uitgebreid aan het bod. Angelique verhaalde over blokjesbuiken en plasgootjes en wist ondertussen ook nog zowel de Limburgers als de Friezen in de zaal op de 'kast' te krijgen. De wandelaars en vrijwilligers genoten zichtbaar van haar spontane verhaal en de interactie met de zaal. Daarna was het uiteraard tijd voor hét moment van de avond. Angelique opende deze Barchemse 4Daagse met een stevige klap op de gong. Daarna was het weer tijd voor de Crescendo-Barband die traditiegetrouw de avond muzikaal had ondersteund.