Het team van Lefers Advocaten. Foto: Jeffrey Wegerink
Het team van Lefers Advocaten. Foto: Jeffrey Wegerink

Lefers Advocaten uit Eibergen, advocaat in de buurt

EIBERGEN - Lefers advocaten uit Eibergen zijn niet alleen als huurrechtadvocaten bekend, maar zij zijn ook werkzaam als advocaten op het gebied van letselschade. Eigenaar Jan Lefers is al sinds 1994 als (letselschade)advocaat werkzaam en begon in 2015 voor zichzelf als letselschadeadvocaat. Zijn opvattingen over het vak en zijn manier van werken zijn eigenzinnig, integer en opvallend en zijn gestoeld op het feit dat toegevoegde waarde het credo voor rechtsondersteuning moet zijn. Jan Lefers is lid van de vereniging van Letselschade Advocaten, wat onafhankelijke en deskundige rechtsbijstand garandeert.

'Wie pleit om een koe, legt er een op toe'
Het is een oude tegelspreuk die Jan Lefers ooit van zijn oma kreeg en het gaat nog steeds op. "Als letselschadeadvocaat begeleidt je mensen in een kritische situatie", begint hij. "Feitelijk is iemand onverwacht slachtoffer van iets of iemand geworden en heeft schade geleden. Dat kan materieel zijn, maar ook emotioneel, bijvoorbeeld na een verkeerd afgelopen medische ingreep. Zo'n gebeurtenis beïnvloedt de privésituatie en kan grote gevolgen hebben. De eerste gedachte is natuurlijk dat je een schadevergoeding wilt, maar hoe ga je dat realiseren en wat is daarbij de beste strategie? Het krachtenveld in dergelijke gevallen is zeer ongelijk. Grote verzekeraars zijn emotioneel niet betrokken, hebben kennis van zaken en bovendien diepe zakken. Het inhuren van een professional is dus een voor de hand liggende keuze. De vraag is wie dat moet zijn. In Nederland onderscheiden we lestselschadespecialisten en letselschadeadvocaten. Het verschil is dat de eerste groep geen gerechtelijke procedure kan starten en altijd een derde moet inschakelen als het zover komt. Dat betekent extra kosten voor het slachtoffer. Als letselschadeadvocaat heb je een sterkere positie in de onderhandeling omdat je de procedure zelf kunt opstarten. Zelf ben ik overigens geen voorstander van een gerechtelijke procedure. Het brengt altijd onnodige kosten voor alle partijen met zich mee. Niet voor niets is het spreekwoord: 'wie pleit om een koe, legt er een op toe'. Ik bewandel bij voorkeur de weg van de minnelijke schikking met een verzekeraar, iets wat in 95% van de gevallen ook lukt. Daarbij helpt dat sinds 1 juli 2010 de Wet deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade bestaat. Deze wet bevordert het via de rechter afhandelen van geschillen. Het kan natuurlijk voorkomen dat een verzekeraar geen aansprakelijkheid erkent in een geschil en derhalve niet wil uitkeren. Vroeger moest je dan zelf een dure, gerechtelijke procedure opstarten. Met de komst van deze wet is de verzekeraar aansprakelijk voor de gerechtelijke kosten. Ze laten het dus niet zomaar tot een procedure komen."

Herstelgerichte schaderegeling
De aanpak van Lefers Advocaten is persoonlijk en direct. Het liefst werken zij 'in de buurt'. Voordat zij zich aan een cliënt binden, volgt er eerst een bezoek, hetzij aan huis, hetzij in het ziekenhuis of andere locatie waar het slachtoffer zich bevindt. Belangrijk is dat beide partijen het vertrouwen in elkaar hebben en dat er een aansprakelijke partij is. Met andere woorden, is de schade succesvol te verhalen? Is dit laatste niet het geval, dan volgt er geen vertegenwoordiging.
Bij een ja wordt er een strategie uitgezet en besproken. De aanpak is erop gericht om het slachtoffer zo snel mogelijk de maximale controle over zijn of haar leven terug te geven. Daarop moet de schade-uitkering gebaseerd zijn. Dat kan geld zijn, maar ook bijvoorbeeld een auto met automaat in geval van een beenletsel. Verzekeraars bieden volgens Lefers vaak een eenmalig bedrag aan ter compensatie van de geleden schade, maar hij vindt geld alleen een perverse prikkel. Hij kijkt naar de autonomie van het slachtoffer. Een herstelgerichte schaderegeling is op termijn effectiever. Daarbij kan het zijn dat de schadesom voor een verzekeraar hoger uitvalt dan hij voorhad, maar op termijn is hij beter af. Om de juiste afwegingen en hoogte van de schadeclaim te kunnen maken, werkt Lefers met specialisten op deelgebieden, zoals medische specialisten en arbeidsdeskundigen. Het gaat hem erom dat je toegevoegde waarde hebt voor het slachtoffer en dat is meer dan alleen een geldelijke uitkering regelen.


Finalisten Dorpshuis van het Jaar 2018

REGIO - Welk buurthuis in Gelderland is hét bruisende hart van de wijk? Welk dorpshuis brengt het hele dorp op de been? Wie wint de titel 'Dorpshuis van het jaar 2018'? De zes finalisten zijn gekozen, de strijd is begonnen.

Via de website hebben zich veel buurthuizen aangemeld. Een deskundige jury heeft de aanmeldingen beoordeeld en de volgende zes finalisten geselecteerd: THUIS Wageningen, Wijkplaats BUUR in Nijmegen, Den Diek in Lichtenvoorde, Dorpshuis Kulturhus De Borg in Babberich, Dorpshuus in Varsselder-Veldhunten en Buurthuis De Meerpaal in Ede. Zij hebben elk al 750 euro gewonnen en gaan door naar de volgende ronde. Het winnende dorps- of buurthuis krijgt bovenop de 750 euro nog 3000 euro én de titel Dorpshuis van het Jaar 2018.
Angelique Krüger zal op TV Gelderland verslag doen van de wedstrijd en gaat langs bij de zes genomineerden. Tijdens acht afleveringen, die van 20 oktober tot en met 8 december worden uitgezonden, gaan deze zes dorps- of buurthuizen de strijd met elkaar aan.
In 2017 is voor het eerst de Dorpshuisverkiezing van het Jaar georganiseerd. Dit jaar konden voor het eerst ook buurthuizen, wijkcentra, multifunctionele accommodaties (MFA) en gelijksoortige locaties meedingen naar de prijs. Meer informatie is te vinden op de website. De verkiezing Dorpshuis van het Jaar is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, Omroep Gelderland en de provincie Gelderland. De Leefbaarheidsalliantie werkt aan een grotere leefbaarheid in Gelderland samen met de mensen waar het om gaat.


www.dorpshuisvanhetjaar.nl