St. Mary's Chapel. Foto: PR
St. Mary's Chapel. Foto: PR

Anglican Church Twente vervolgen met Summer Teas

MARKELO - Dit jaar worden de open zondagen van St. Mary's Chapel aan de Diepenheimseweg 102 in Markelo in de zomer vervolgd met de Summer Teas. De kapel is open voor bezoekers en er is iemand aanwezig die alles over de geschiedenis van de kapel en de Anglican Church Twente kan vertellen. Er wordt thee en koffie geschonken op een hopelijk zonnig terras bij de gemeenschapsruimte. Heerlijk eigengemaakt gebak hoort daarbij. In de bossen van Weldam is gelegenheid tot het maken van prachtige wandelingen en fietstochten, op, goed aangegeven, routes.

De kapel werd gebouwd in 1900, in opdracht van Willem Carel Philip Otto, graaf van Aldenburg Bentinck en Waldeck-Limpurg, eigenaar van de Weldam en Middachten Estates. Het werd ontworpen door de Engelse architect WJ Weatherley in de Engelse bouwstijl van de eeuwwisseling; de cottage-stijl. De kapel werd grotendeels gebouwd door medewerkers van het landgoed Weldam.
Vanaf april 1894 hield de Evangelisatie Society in Goor haar diensten in de schuur achter de kapel. Graaf Bentinck vond dit geen geschikte plaats voor de prediking van het evangelie en daarom gaf hij opdracht tot de bouw van de kapel in 1900 met een capaciteit van 150 personen. In 1896 liet Graaf Bentinck al een kapel bouwen in de gemeente Markelo in Stokkum (deze werd in 1955 afgebroken).

De kapel in Weldam werd op 3 juni 1900 door Ds Barbas van Haarlem ingewijd. De eerste evangelist was G. Vogel, die met pensioen werd gevolgd door G. Wortman. Deze had op 31 januari 1949 zijn afscheidsdienst als gevolg van het besluit van Weldam Estate om de kapel te sluiten. De redenen voor het sluiten van de kapel waren de afnemende belangstelling en omdat de kosten verbonden aan de evangelisatie moeilijk te verhogen waren.
Vanaf 1950 werd de kapel in de zomermaanden door de Nederlands Hervormde Kerk in Goor gebruikt voor het houden van diensten. Op het moment dat de kerk werd gebruikt voor bruiloften.
Vanaf december 1979 werd de kapel door de Anglicaanse kerk Twente gebruikt voor het houden van diensten in de Engelse taal tot 1996 op de eerste, derde en vijfde zondag van de maand. Vanaf 1996 worden er elke zondag diensten georganiseerd. De kapel is gebouwd door een Engelse architect en geeft de Anglicaanse gemeente een beetje de sfeer van thuis.