De nieuwe kleren van de keizer in Berkelland

Coalitieakkoord: investeren of potverteren?

Door Rob Stevens

BORCULO - Het coalitieakkoord stond dinsdag als punt 14 op de agenda van de raadsvergadering vermeld. Partijen kregen daarmee de kans er hun zegje over te doen. De aftrap was voor fractievoorzitter Gerard Hillhorst van het CDA. Hij is content met het akkoord op hoofdlijnen waarin de gemeenteraad ruimte wordt gegeven voor een eigen agenda en waar ook de lokale samenleving een grotere rol wordt toegedacht. Hillhorst ziet er veel van zijn partijpunten in terug, waaronder: de samenleving voorop, bouwen naar behoefte, zorg waar nodig, asbestsanering, een nieuw bestemmingsplan buitengebied, duurzaamheid, lagere lasten. De coalitiepartners GB en VVD zongen een vergelijkbaar verhaal.

De oppositie is eensgezind in haar oordeel over het coalitieakkoord: het is algemeen geformuleerd met weinig onderbouwing en argumentatie. Men had graag voorafgaand aan de coalitievorming al een raadsagenda opgesteld. Om gezamenlijk een antwoord te vormen op de problemen inzake wonen, zorg en inkomen. Raadslid Boxem van de VVD probeert de oppositie voor zich te winnen middels een raadsagenda achteraf voor die onderwerpen die niet in het coalitieakkoord staan of die nog niet zijn besproken. De oppositie bij monde van Boer en Wormgoor van de PvdA doen die optie echter af als een kers op de taart. De oppositie mag de kers op de taart zetten en wordt zo voor de hele taart (lees: beleid) verantwoordelijk gemaakt. Daar heeft men geen zin in.

Braspartij
Han Boer van D66 is de titel van het akkoord 'Samen investeren in Berkelland' uit het hart gegrepen. Maar hij vreest echter voor een braspartij en potverteren. Belangrijke beleidsterreinen worden niet genoemd in het akkoord. Voor de binnensport en de zorg zijn de komende jaren miljoenen extra nodig. D66 zal de coalitie kritisch volgen. Het akkoord ontbeert visie en onderbouwing van uitgaven. Nieuw geld is volgens hem niet nodig. Bestuurlijke ambitie is juist het knelpunt. Lagere lasten moeten structureel in de begroting zijn verwerkt. Hij vreest dat een volgende coalitie weer puin moet ruimen.
Betsy Wormgoor van de PvdA ziet het akkoord als een moderne versie van het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Ze mist visie, doelstellingen, plannen en argumentatie. De portefeuilles zijn niet evenwichtig verdeeld. Er worden miljoenen extra uitgegeven. Als poging te herstellen wat in vorige coalities is weg gesaneerd. Het schip met geld zal stranden volgens haar.
Leo Morren van GroenLinks sluit zich aan bij de PvdA en D66. Hij spreekt ook over geld dat over de balk wordt gegooid. Waarom moet er zoveel geld worden uitgegeven als in het coalitieakkoord wordt gesproken over 'een samenleving behouden en versterken'. Is Berkelland dan af? Hij mist aandacht voor mensen die de touwtjes aan elkaar moeten knopen en aandacht voor meer duurzame landbouw.
Wat deze avond duidelijk maakt is dat de D66, PvdA en GroenLinks de komende jaren regelmatig in koor zullen roepen dat de keizer helemaal geen kleren aan heeft.


Inzameling oud papier

RUURLO - Voetbalvereniging Ruurlo haalt zaterdag 26 mei weer het oud papier op in de bebouwde kom van Ruurlo. De voetballers maken steevast op de vierde zaterdagmorgen van de maand een rondgang door het dorp. Het papier graag 's morgens gebundeld of in dozen aan de weg zetten. Het papier niet in plastic zakken of houten kistjes doen. Deze worden niet meegenomen. De oudpapierophalers wijzen er op dat het papier vanaf 8.30 uur wordt opgehaald. Als het papier later aan de weg wordt gezet bestaat de kans dat de ophalers al geweest zijn. Alle routes worden namelijk één keer gereden. Ook kan men elke zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur oud papier en oude kleding storten in een van de containers die op sportpark 't Rikkelder staan opgesteld.