Nationale Herdenking in Borculo

BORCULO - Op 4 mei herdenken we in Nederland alle mensen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. We herinneren ons de periode van rechteloosheid en onvrijheid. Om hieraan op gepaste wijze aandacht te schenken, heeft de Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen te Borculo op vrijdag 4 mei het volgende programma samengesteld.

De voordracht door leerlingen van het AOC is om 10.30 uur in woonzorgcentrum Careaz J.W. Andriessen aan de Koppeldijk 40.

Voor de Stille Tocht wordt verzameld aan de achterzijde van de RK Kerk aan de Steenstraat. Een kaarsje aansteken in de kerk is mogelijk vanaf 18.55 uur. Om circa 19.10 uur vertrekt de plechtige stoet, met de deelnemers twee aan twee. Als teken van vertrek luiden de klokken van de kerk.
De voettocht gaat over de begraafplaats van de kerk via de Boomgaarden naar het oorlogsmonument aan de Burg. Bloemersstraat en het Indiëmonument in het Cycloonpark. In het Cycloonpark speelt het jeugdorkest van muziekvereniging Volharding passende muziek. Iets voor 20.00 uur bereikt de stoet de Algemene Begraafplaats aan de Deugenweerd. Bij de graven van de Engelse en Canadese piloten worden twee minuten stilte in acht genomen. Na de stilte blaast G. Waanders taptoe. De stoet vervolgt de voettocht naar de Synagoge aan de Weverstraat en wordt daarna ontbonden. Bij alle gedenkplaatsen is gelegenheid tot het leggen van bloemen.

Om circa 20.15 uur is de openbare herdenkingsbijeenkomst in de Joriskerk aan het Muraltplein met als gastspreker Henk Teeuwen. men hoort de vier winnende gedichten van onze dichtwedstrijd en mevrouw Willekes draagt een gedicht voor. Daarnaast verzorgt koor Care for Music de muzikale invulling. Het programma van de herdenkingsbijeenkomst ziet er als volgt uit: 1. Begroeting door voorzitter; 2. Voordracht gedichten: 'Verzet' van/door Mieke Wegdam, 'De oorlog begon' van/door Cadine Koopman; 3. Koor Care for Music met The Rose van Bette Midler; 4. Voordracht gedichten: '4 mei' van/door Indy Nieborg en 'Verzet' van/door Anne Nieuwenhuis; 5. Herdenkingsrede door Henk Teeuwen; 6. Koor Care for Music met 'Angels' van Robbie Williams; 7. Voordracht gedicht van/door mevrouw Willekes; 8. Koor Care for Music met 'Something inside so strong' van Labi Siffre; 9. Afsluiting door voorzitter Hanjo Willems; 10. Wilhelmus in samenzang (coupletten 1 en 6).


Repair Café Berkelland ook in de zomermaanden actief

BORCULO - Ook in de zomermaanden is Repair Café Berkelland er voor de mensen die een reparatie of slijpwerk willen laten uitvoeren. U kunt er terecht voor reparaties van allerhande draagbare huis-, tuin en keukenapparaten, vervangen van horloge batterijen en slijpwerk van (tuin) gereedschappen. Bovendien werkt men met scherp gereedschap vlotter en veiliger.

Goed te weten: Repair Café Berkelland repareert niet meer op één enkele vaste dag per maand. In plaats daarvan kan eenieder die reparaties wil laten uitvoeren eenvoudigweg bellen voor een afspraak en het te repareren product brengen en ophalen, wanneer het hem of haar uitkomt. Repair Café Berkelland is een vrijwilligersorganisatie die belangeloos en zonder winstoogmerk spullen repareert voor alle inwoners van Berkelland en omstreken is met name bedoeld voor hen die het repareren niet (meer) kunnen. De reparaties zijn gratis. De eventuele onderdelen worden tegen kostprijs doorberekend. Voor slijpwerk wordt afhankelijk per type een klein vast bedrag berekend.Een vrijwillige bijdrage is gebruikelijk. Hiervan wordt ondermeer de noodzakelijke reparatiematerialen en gereedschappen aangeschaft. Wie slijpwerk of een reparatie wil laten uitvoeren kan dit telefonisch melden, dagelijks van maandag t/m zaterdag via telefoonnummer06-57 977 625 of via email repaircafeberkelland@kpnmail.nl. Algemene informatie:www.repaircafe.org.


Kegelvereniging Wapen van Borculo viert veertigjarig jubileum

BORCULO - Kegelvereniging Wapen van Borculo bestaat veertig jaar en dat werd afgelopen weekend door de leden met partners gevierd.

Bij slagerij Henk aan het Mutraltplein, waar 40 jaar geleden het idee voor het oprichten van de kegelvereniging is ontstaan, werd het weekend gestart met koffie en een broodje warm vlees. Vervolgens werd er afgereisd met de auto richting Elburg voor een bezoek aan een kaasboerderij gevolgd door een havenwandeling. Na een hapje en een drankje op het terras werd afgereisd naar het hotel in Biddinghuizen waar de dag werd afgesloten met een feestavond. De volgende dag werd de groep van 33 personen opgedeeld in 8 groepen om deel te nemen aan aan autopuzzeltocht langs de IJssel. Onderweg waren er vragen te beantwoorden. De puzzeltocht eindigde in Borculo waar het weekend werd afgesloten met een hapjesbuffet bij café restaurant Peters. Al met al een zeer geslaagd weekend, mede ook door het zeer goede weer. De Kegelvereniging Wapen van Borculo bestaat uit een hechte groep van twintig leden in de leeftijd vanaf 40 jaar. Elke vrijdagavond wordt er gekegeld bij hotel restaurant Berkelpalace in Borculo. Naast het kegelen is het sociale aspect binnen de vereniging ook erg belangrijk en worden er vele andere activiteiten georganiseerd zoals vissen, kaarten, golfen, samen voetbal kijken, skiweekend, enzovoorts. In oktober wordt al jaren een lang weekend uit georganiseerd naar bijvoorbeeld de wijnfeesten. De vereniging is op zoek naar nieuwe leden. Geïnteresseerden kunnen zich geheel vrijblijvend melden bij Roland Liebrand (tel. 06-45658458) voor een nadere kennismaking.