Yolanda Bensink en Erwin Franssen knippen samen het nieuwe speelplein van cbs De Wereldboom open. Foto: Rob Weeber
Yolanda Bensink en Erwin Franssen knippen samen het nieuwe speelplein van cbs De Wereldboom open. Foto: Rob Weeber Foto:

Nieuw speelplein voor de Wereldboom en Avonturijn

BORCULO - Cbs De Wereldboom en kindercentrum Avonturijn liggen naast elkaar aan de Graaf Wichmanstraat in Borculo en bieden diverse soorten opvang en les aan kinderen van 0-13 jaar. Afgelopen donderdag werd een feestje gevierd met ouders en kinderen. Na ruim een jaar planning en drie zaterdagen met diverse ouders hard werken, werden de beide, geheel omgebouwde speelpleinen geopend. Nieuw is ook dat beide pleinen nu niet alleen onder schooltijd voor alle leerlingen toegankelijk zijn, maar ook na schooltijd, zij het dat de toegang beperkt is voor leerlingen tot en met 12 jaar.

Door Rob Weeber

Ginny van der Zee is schoolleider van De Wereldboom en legt uit dat de vernieuwing geheel past bij het soort onderwijs dat cbs De Wereldboom biedt en voorstaat. "Ons onderwijsmodel gaat uit van onderlinge verschillen tussen de leerlingen en niet van klassikale leerprestaties. Het richt zich veel meer op zelfontwikkeling en zelfontdekking. Daarom hebben we de buitenruimtes aangepast tot een plek waar onze leerlingen anders en meer ontdekkend kunnen spelen, waar ze hun fantasie meer kwijt kunnen. Het samenspelen wordt tevens benadrukt door de aanpassing van de buitenruimte van Avonturijn. Beide pleinen zijn verbonden en toegankelijk voor alle leerlingen. Het geld voor de aanpassingen was vorig jaar al gereserveerd en ook de tekeningen lagen toen al klaar. Door het koude weer in januari echter hebben we de werkzaamheden naar april verschoven."
De aanpassingen zijn uitgevoerd door het bedrijf Erfra van Erwin Franssen. Samen met een groep ouders heeft hij de afgelopen drie weken hard gewerkt om het plein op tijd af te krijgen. Het aantal speeltoestellen is uitgedund en toegevoegd zijn zand, boomstammen, fruitbomen en een waterbron, waarvoor tot acht meter diep geboord is. Alles staat in het teken van natuurlijk spelen. Het steriele karakter van het oude plein is daarmee geheel verdwenen. Ook het ontwerp is afkomstig van Erfra. Bij de opening van het plein benoemde Van der Zee zowel Erwin Franssen als Yolanda Bensink, directeur van Kindercentrum Avonturijn, tot burgermeester van 'hun' plein. Ze kregen een fraaie gouden ketting om. Daarna hielden twee leerlingen een lint omhoog, symbool voor de strik rondom het plein van cbs De Wereldboom en van Avonturijn, die door Erwin en Yolanda werd doorgeknipt.